Момчил юнак – легендарният защитник на Родопите

Публикувана на 03.08.2017 | 09:51
5232 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: theo.inrne.bas.bg
снимка: theo.inrne.bas.bg


​Многобройни са преданията за родопски юнаци, чиито сили са на прага на легендараността. Една именно таква, напълно реална личност е Момчил юнак или известен още като Момчил войвода. Той се славел с огормния си ръст, като дори турският поет Енвери го описва като „минаре“.

Няма сведения произходът на Момчил юнак да е знатен. Неговата слава обаче се разнася още в малдежките му години. По това време той е известен като разбойник, предприемащ редица кражби.

След като се разнесла славата на храбрия Момчил юнак, той бил привикан от сръбския крал Стефан Душан. Той предложил на храбрия момък служба, като му поверил територии и крепости в Родопите и Беломорска Тракия. Това обаче не задоволило желанието на Момчил юнак за мощ и  сила. Скоро той се провъзгласил за владетел на тези земи.

По-късно Момчил юнак помага и на византийкския владетел Йоан Кантакузин, като за отплата получава териториите по поречието на река Арда до Чепеларска река. Водещ своя собствена политика, Момчил юнак създава своя държава със столица Царево, днешен Ксанти, чиято територия достига Беломорието.

Освен обширните територии, вече самостоятелния владетел Момчил войвода, притежава 4 000 конника и 5 000 пехотинци. Това го превръща в един от най-влиятелните владетели в целия регион.

Скоро след огромните си постижения Момчил бива обявен от византийския император Кантакузин за севастократор – титла, която по престиж отстъпва само на царската.

Не след дълго обаче Кантакузин се съюзява с османската империя, което никак не се харесва на Момчил юнак и го прави негов враг. Въпреки че Момчил юнак често служел на различни господари, в едно той е категоричен и последователен – протовопоставянето си на османците.

След като печели няколко битки срещу вече съюзените с Кантакузин османци, битката при Буруград (Перитор) се оказва сразителна и последна за непокорния юнак. Вместо да отстъпи към Родопите, където може да изненада и разпокъса противниците си, Момчил първи напада османците и тази битка се оказва смъртоносна за него.

Славата на легендарния Момчил юнак обаче никак не стихва след смъртта му. Според предания, негови потомци са не по-малко легендарните Стефан Караджа, Кръстьо Асенов и Вълчан войвода.

За Вълчан войвода се смята, че скрил несметните богатства на Момчил юнак някъде под скалите на днешната Момчилова крепост край родопското село Градът. За нещастие на иманярите, до днес, огромните Момчилови богатства не са открити.

Именно на Момчиловата крепост, всяка събота през летния сезон оживяват и митовете за Момчил юнак в 30-минутен филм, разказващ неговата легендарна история.

© Родопчани