Момчилград показва българския Стоунхендж

Публикувана на 18.04.2012 | 00:23
2006 прочитания


Община Момчилград кандидатства с проект за туристически атракции по оперативна програма "Регионално развитие". Той е подготвен съвместно с общините Кърджали, Крумовград и Кирково.

Целта на проекта е да се популяризират все още неизвестни обекти в Източните Родопи. Един от тях например е местността Харман кая, известна още като българския Стоунхендж, съобщиха от местната администрация. Предварителни проучвания сочат, че всъщност става дума за астрономическа обсерватория на древните траки. Специалисти са категорични, че след Перперикон и Татул Харман кая ще се превърне в следващата археологическа сензация за района.

Предвижда се разработване на туристически пакети и тематични маршрути, на информационни материали в туристически търсачки, блогове и портали. За 2 години туристическите пакети да бъдат представени на четири международни и три национални туристически борси.

Ще има също турове за туроператори от страната и чужбина. При подготовката на проекта бяха проведени обществени обсъждания в четирите общини и срещи с екскурзоводи и хотелиери.