Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Момчилова крепост – там, където митовете оживяват

Момчилова крепост – там, където митовете оживяват

Публикувана на 04.08.2017 | 11:29
7658 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: smolyan.bg
снимка: smolyan.bg


​Момчиловата крепост попада в един от най-живописните и богати на природни забележителности район – този на град Смолян. Крепостта се издига на 1215 метра надморска височина, над смолянското село Градът.

Момчиловата крепост се спряга най-често с името на Момчил юнак. Според преданията той бил юнак с величествен вид. Момчил юнак будел всеобщо възхищение и бива възпят в омайните родопски песни.

Младините на Момчил юнак били изключително буйни. Сред хората той бил познат като разбойник и крадец. Неговите качества обаче били забелязани от византийския император, който го назначил за управител на крепостите и териториите, попадащи в Родопите и Беломорска Тракия, сред които и Момчиловата крепост.

Скоро след това, Момчил се провъзгласил за владетел на тези земи. Скоро той създава държава с център Ксанти, чиято територия достига Беломорието.

Според предания тонове злато са скрити в голяма зала под скалите, до която води тайни пещера, която за нещастие на иманярите все още не е открита.

Според изследователите Момчиловата крепост съществувала като укрепление още от VI – VII век. Тя имала визуален контакт с крепостите Калето край Смолян и Козник край Рудозем, което я прави изключително ценно отбранително съоръжение.

Image titleснимка: globaltour.bg

Крепостната стена е обграждала върха от запад, север и изток, с обща дължина 160 метра. Най-висока е западната част, а източната е силно разрушена – днес от нея са останали само основи. Запазената височина на стената варира от 0,5 до 2,10 метра, като най-висока е при входа, където е открита кула-порта с квадратна форма и размери от 4,80 x 4,00 метра.

Благодарение на двата проекта за реставрация и социализация на крепостта през 2007 и 2012 година са разкрити 75 метра от северната крепостна стена, както и част от върешността. 

Image titleснимка: nasamnatam.com

От 2014 година насам пък всяка събота при добри метеорологични условия преданията за Момчил юнак оживяват в 30-минутен филм, разказващ неговата история, прожектиран върху една от обграждащите крепостта скали. За посетителите са изградени пейки с капацитет 50 души, като има възможност филмът да се гледа и от правостоящи лица.

Освен лятното кино, на което могат да се насладят посетителите на крепостта през горещите летни вечери, в възстановката на грънчаркса работилница тук всеки може сам, със своите ръце да си изкове сувенир за спомен от крепостта.

Тук може да се докоснете и до грънчарството, посредством „грънчарската работилница“. Тя представлява дървен навес, под който има маса с грънчарско колело и модел на глинена пещ за изпичане на вече готовата продукция.

Посещавайки Момчиловата крепост ще имате възможността да се потопите в недалечното минало, да наблюдавате оживяващите митове, да се докоснете до занаятите на предците и да се заредите с още повече патриотизъм и гордост.