Момчиловци – емблема на селския туризъм в Родопите

Публикувана на 04.07.2017 | 17:00
12199 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bg.wikipedia.org
снимка: bg.wikipedia.org


​Момчиловци е родопското село, което най-напред се зае да посреща гости и туристи, желаещи да се докоснат до животът в Родопите. То е едно от най-големите села в Орфеевата планина, както и разполагащото с най-много туристически възможности.

Със своята живописна природа и разнообразни културно-исторически забележителности родопското село Момчиловци привлича и впечатлява всеки, докоснал се до него.

Сгушено в сърцето на Родопите, само на около 15 километра от град Смолян и най-слънчевия планински курорт Пампорово, Момчиловци е предпочитана дестинация както през лятото, така и през зимата. То предлага изключително интересни и живописни туристически маршрути за всеки годишен сезон.

Селото разполага със ски-писта, която е идеалното развлечение за избралите да посетят атрактивното село през зимата. Богатите борови гори, живописните местности, сред които е и Хайдушки поляни, както и интересната екопътека „Торнал е Тодьо“, която води до един от най-забележителните феномени тук – Кърджалийски камък пък са идеални маршрути за летните горещини.

По случай 1300 години от създаването на българската държава в Момчиловци е построен и културно-исторически музей. Със своите 3000 експоната музеят опазва и съхранява историята на родопското село от бронзовата епоха, та до днес.

Image title

Жителите на Момчиловци са горди собственици и на църквата „Свети Свети Константин и Елена“, намираща се в центъра на селото, както и на 24-те параклиса, разположени в неговите околности.

В периода на разцвет на туризма в Момчиловци дори старите родопски обичаи били превърнати в атракция за туристите под формата на курсове за всички желаещи да се докоснат до местните бит и традиции.

Родопчани са друга очарователна черта на селцето. С ненадминатото родопско гостоприемство и топлота, жителите на Момчиловци очароват всеки свой гостенин. Те ще ви нагостят с родопски специалитети, един от друг по-вкусни, ще ви поднесат и дъхав билков чай, който сами са събирали от обширните поляни край селото и ще ви разкажат истории за живота в селото, когато жителите му били двойно повече от днес.

Въпреки че през последните години Момчиловци отстъпва титлата „Столица на селския туризъм“ на други китни родопски села, Момчиловци си остава едно от най-пленителните родопски села и днес посещението му определено си заслужава!

И ако в началото на туристическия поток, Момчиловци привличаше своите посетители като туристи, то днес то успява да привлече любителите на естествения, родопски начин на живот и като негови по-дълготрайни обитатели.

© Родопчани