Моняк – една от най-високо разположените крепости в Родопите

Публикувана на 20.06.2017 | 14:03
10795 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: tourism.kardjali.bg
снимка: tourism.kardjali.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: opoznai.bg
снимка: urbex.bg
снимка: urbex.bg


​Освен известния древен град Перперикон, край град Кърджали се намира и една друга забележителна историческа находка – крепостта Моняк. Тя е една от най-големите и най-високо разположените крепости в Родопите.

В крепостта е бил разположен военен гарнизон, а жителите на селата по поречието на река Арда намирали убежище именно тук по време на военни действия. Крепостта имала и важно стратегическо значение, тъй като пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастир „Свети Йоан Предтеча“.

Крепост Моняк или известна още като Мнеакос била единствената крепост в областта на Архидос, която цар Михаил втори Асен не успял да покори при похода си за отвоюване на този район от византийците.

Крепост Моняк се свързва и с кръстоносния поход от 1206 година, когато тя била обсадена от латините. Именно тук е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри.

Крепостта се състояла от две части. Външната крепостна стена плътно опасвала хълма от север. В западната й част бил разположен входът, охраняван от две правоъгълни кули. Северната част пък представлявала плътен, трапецовиден бастион, а южната била на няколко етажа, която днес е запазена до височина 7.80 метра. Стената продължава на юг, следвайки очертанията на терена, и достига до непроходим скален отвес с височина над 50 метра.

При разкопките са разкрити няколко сгради. Една от разкритите сгради е с квадратен план, разположена във вътрешността на крепостта, чийто приземен етаж бил вкопан в скалите и е служил за водохранилище.

Друга представителна сграда е разкрита на запад под крепостта. Тя била на поне два етажа, като долният отново бил вкопан в скалата. Стените му били измазани с хоросан, а четири квадратни стълба носели горния етаж, чийто под бил наравно със скалите.

Крепост Моняк била облагородена в началото на 2003 година. Тогава бил оправен пътя, водещ към крепостта и били поставени указателни табели на отделни места.

По пътя към крепостта, както и от самата крепост се откриват смайващи гледки към язовир „Студен кладенец“ и град Кърджали.

© Родопчани