Мюсюлманите в Кърджали на протест, заради иск за високоговорителите на джамията

Публикувана на 11.06.2012 | 10:48
1446 прочитания


Мюфтийството в Кърджали ще плати глоба за високите децибели на уредбата, която приканва мюсюлманите в града край Арда към молитва, съобщава „24х7 Родопи". Размерът още не е уточнен, но духовното ръководство обяви, че ще обжалва в съда и анонсира провеждането на митинг под прозорците на областния управител Иванка Таушанова.
Няколко проверки извършили служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) след сигнали на граждани, че централната джамия кънти с децибели по-високи от допустимата норма. Пеенето на ходжата най-много дразни екипа на телевизия СКАТ, потвърдиха от медията, която е базирана в съседство на храма.
Ръководството на джамийското настоятелство отказало да изпълни указанията на РЗИ и да намали звука, защото преценило, че се касае за тенденциозност.
Първите мюсюлмани на Кърджали смятат, че областният управител Иванка Таушанова изпраща здравните инспектори в джамията.
„Това е несправедливост спрямо мюсюлманите. Звукът е намален достатъчно. Но разберете, че в Кърджали езанът (б. р. – призивите за молитва от минарето) никога няма да спре. Хората никога няма да позволят това да се случи. От години езанът не притеснява никого и изведнъж сега областният управител се оплаква и почват проверка след проверка. Ще си търсим правата в съда. Ако трябва, ще призовем и всички мюсюлмани на митинг пред сградата на Областна администрация", твърди председателят на джамийското настоятелство Абдуллах Шефки. Областната администрация и Общинска администрация се помещават в така нар. „Бял кораб" в центъра на Кърджали.
© 24 родопи