Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
На 10 ноември 1989 година "комунизЪма" официално фалира

На 10 ноември 1989 година "комунизЪма" официално фалира

Публикувана на 10.11.2015 | 10:36
2579 прочитания


На днешната дата преди 26 години комунистическата партия в България официално призна фалита на държавното устройство и държавата в лицето на комунистическата доктрина.

В опит да се спаси и да остане на властови позиции политбюро на БКП реши да свали от поста първия в партията и държавата по онова време Тодор Живков.

Старта на управлението на комунистическия режим в България е белязан с масови съдебни процеси, убийства и гонения срещу така наречената "Буржоазия", или тези които не споделят идеите на комунистическата партия.

През 1948 стартира масова насилствена изселническа кампания на населението по южната граница. Изселени са хиляди хора от родните си места от пограничните райони към вътрешността на държавата.

Времето през което Живков управлява България беше белязано от няколко възродителни процеса 1964, 1972 насилствено сменяне на имената на българите мюсюлмани или както е известно  смяната на имената на помаците и частична изселническа кампания. Редом с отчитаният напредък в строителството на държавата, управлението на комунистическата партия бележи няколко катастрофални грешки в несъразмерното харчене и безмислени грандомански проекти.

През 1985 се стига до нов повсеместен възродителен процес. Този път се сменят имената на всички мюсюлмани в България, помаци, турци, цигани всички . Зада се стигне до силната международна изолация на Комунистическото управление на България. Като се прибави и тоталният стоков дефицит по търговската мрежа, управлението започва да се задъхва.

През 1989 година е предприета масова изселническа кампания сред мюсюлманското население. около 400 000 души напускат родните си места и са изселени в Турция.

На 10 ноември 1989година комунистическата партия виждайки краха си решава да промени управлението с цел да се съхрани върхушката във властта. Тодор Живков е сменен и пътя за смяна на политико -икономическият модел на България е отворен. Чрез своите структури и важни постове държавна сигурност успява да контролира процесите в "разграждането " на комунизма в България.

Чрез Държавна сигурност комунистическите функционери успяха да обсебят икономическите позиции на държавата и да разграбят народното имущество. Комунистическата върхушка, бидейки най-подготвена моделира и политическият спектър от партии и движения в държавата, чрез които успява да се намести и окопае в икономиката, съдебната система и силовите структури като МВР.

Изоставането на България от останалите бивши социалистически държави е следствие именно на действията на хората от държавна сигорност и комунистическия елит в България.

Днес 8 години след приемането на България в Европейският съюз ние сме най-бедната държава в Европа поради тоталната деградация на политическият ни елит, който е затънал в корупция и безскрупулност. За 26 години страната ни е напусната от 2 000 000 души, сред които най-предприемчивите и най-критичните представители на нацията.

Етикети: 10 ноември 1989г
© Родопчани