Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
На “Родопска попрелка“ с Веселина Бабаджанкова в село Киселчово

На “Родопска попрелка“ с Веселина Бабаджанкова в село Киселчово

Публикувана на 12.06.2017 | 14:44
3868 прочитания
Автор: Теодора Илиева
"Артел-13"
"Артел-13"


​На 16 юни от 14 часа, до 18 юни в смолянското село Киселчово примата на лакърдиите Веселина Бабаджанкова ще ни разказва за родопския диалект и за мухабета на “Родопска попрелка“. Освен автентичен родопски говор, присъстащите ще попеят и родопски песни в съпровод на каба гайда, а най-малките Бабаджанкова обещава да ги научи на родопската азбука, на както е научила и внука си от 4-годишен и още я помни. „Ще има и родопски броилки, дето едно време ние сме ги правили“, издава още примата на лакърдиите, която обеща по време на попрелката да се чете и класика на родопски диалект. Тя вече е разпечатала текста на „„Ромео и Жулиета от Дуньово“.

За себе си Веселина Бабаджанкова казва: Мерките ми са 80-60-40. 80 кг, на 60 години, 40 години съм по сцени, стадиони, събори, ресторанти и по всички места, на които мога да стъпя с микрофон или без, срещу мен да има поне още един, за да има на кого да си кажа лакърдийката. И всичко това е родопско – и годините, и килограмите, и лакърдиите. Попявам. И сама, и с приятели. Пак родопски песни. Хубави са! Тежки, тъжни и красиви!
Родила съм се с името Веселина, а на 22 добавих фамилията Бабаджанкова, за да ми се получи цяло и да значи весела дебела жена. Не ми пука, защото знам, че е по-добре един мъж като те срещне да му иде да те изяде, отколкото да те нахрани! Пък и има два вида жени – мършави и хубави.

Председател съм на уникалния клуб “Зевзек” към Райковското читалище “Орфееви гори”, а целта му е точно такава – да издирва, съхранява и популяризира благата родопска дума, да събира родопския говорен фолклор – смешен, несмешен, тъжен... всякакъв! Трябва да се съхранява това богатство!“

Организатор на “Родопска попрелка“ е „Артел-13“.          

© Родопчани