На „Среде лято“ в смолянското село Мугла

Публикувана на 31.07.2017 | 18:59
8317 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Смолянското село Мугла е единственото населено място в Родопите, което се отдава почит на слънцето, и то с много и интересни и разнообразни обичаи, които се изпълняват няколко дни.

Всяка година през месец август селото празнува своя празник наречен „Среде лято“. Вярва се, че на 2 август се бележи средата на лятото. В обичаите, които се провеждат по този повод битуват старинни традиции, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се още, че слънцето слиза, за да се окъпе във водата, облича кожуха си и тръгва към зимата като препуска към небето със своята огнена колесница. За тази хилядолетна традиция на селото разказва Даниела Кубинска – кмет на Мугла.

Вече започна подготовката за празника „Среде лято“. Хората се събират, много туристи пристигнаха специално за него. Утре, на 1 август както всяка година организираме поход до Карлък, където ще берем диви цветя, а по-късно ще повиваме китки. Всички ще бъдем облечени с носии и докато слизаме по пътечката към Карлък, ще пеем „Бела съм, бела, юначе“. През цялото време ще заснемаме видеоклип, който по-късно ще се публикува в електронните медии.

На 4 август  ще представим фотоизложбата „70 години читалище Г.С.Раковски”, а по-късно, вечерта от набраните цветя ще повиваме китки за всяки дом и ще ги завързваме с червен конец. Прави се една обща, по-голяма за къщата, за цялото семейство, а също и за всеки член от него. Направените китки се оставят в бяла харкумка, пълна с вода, за да престоят през нощта на открито, под звездите. На сутринта, на 5 август всички стават рано и отиват да видят дали им е увехнало цветето или китката, защото ако е увехнала се вярва, че годината ще бъде по-тежка, ще има болести, инциденти или нещо лошо ще се случи. Ако китката е свежа, значи всичко ще е наред и годината ще е благоприятна. След това китките се подреждат в кръг и започва да се пее, като за всяко менче песента е различна. Всеки си знае своето и слуша каква е песента, която се пее над него, защото и по текста й също се гадае – за здраве, благополучие, за женитба“, разказва Кубинска.  

Всички заедно посрещат слънцето, което според поверията потегля към зимата, а бял кон символизира слънчевата сила.

Официалното откриване ще бъде на 5 август, от 10.30 часа, след което е представянето на обичая „Среде лято“. За празничното настроение ще се погрижи оркестър „ Родопско настроение”, а вечерта от 21 часа започва дискотека на открито с DJ Мони.

Кубинска каза още, че всяка година все повече гости и туристи идват в селото за този празник. Много хора й се обаждат доста по-рано, за да питат кога е той тази година. Повечето от тях са присъствали вече няколко пъти, но отново искат да изживеят емоциите. „Това е много стар, хилядолетен обичай в нашето село и ние се стремим да го съхраним и предадем на младите“, заключи кметът.

© Родопчани