Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
На бръснар в Родопите заради носталгия по миналото

На бръснар в Родопите заради носталгия по миналото

Публикувана на 28.12.2015 | 20:32
3284 прочитания
Автор: Хайри Милезимов


Има занаятчии, които често биват посещавани заради носталгични подбуди по миналото. Един от тези занаятчии е бръснарят в родопският град Рудозем.

Няма жител на общината, пред който, като се каже думата бръснар, да не се сети за Рифад Старевски от село Чепинци, който практикува по традиционен начин  занаята "бръснар". Днес тази дума почти не се използва в бранша, модернизацията почти заличи това название на професията, която се грижи за външния вид на хората. В случая бръснаря се грижи основно за външния вид на мъжете и разбира се децата, които имат нужда само от подстригване.

Рифад е започнал работа като бръснар в далечната 1968 година, на 8 ми март. Практикува професията в казармата и после в държавното предприятие за битови услуги или така нареченият навремето "Биткомбинат".

Хиляди хора са се възползвали от услугите на бръснаря Рифад Старевски, който чрез вежливо отношение и интересни беседи, като всеки родопчанин, успява да разнообрази отделеното от клиентите време за подобряване на външния си вид.

И така ден подир ден, година подир година вече 47 години  работа като бръснар. Днес не липсват клиенти, които идват при бръснаря за пореден път още от времето на първите работни дни на Рифад.

Напоследък бръснарят традиционалист забелязва, че при него идват клиенти, които освен, че са решили да си подобрят външния вид, идват и заради носталгията от миналото, когато са били по-млади и буйни. Случвало се е да го посетят клиенти, които отдавна не живеят в Рудозем, пенсионирани - миньори от Родопите или вътрешността на България и други бивши жители на град Рудозем. Те с вълнение посещават ателието на бръснаря Рифад Старевски, с когото могат да разменят думи и да проведат разговор на всякаква тема, като се започне от религия, та се мине през спорта и няма как да не се стигне до политика. Рифад е активен общественик още от младини, после през 1989 г. участва активно в политиката на общинско ниво, той е и общински съветник от 1991 г. до 1995 г. 

Така сладкодумието на родопчанина Рифад го прави желаният събеседник, а като реши някой да съчетае приятното с полезното и отива на бръснар при традиционалистът в бранша Рифад Старевски. При него освен подобреният външен вид, човек може да придобие и важна и интересна информация за живота и хората в Община Рудозем. Нали всеки, който мине от там, оставя някаква информация и бръснаря волю неволю научава много неща. 

Така много хора отивайки при него и в разговора и присъствието му, може с умиление да си поговорят и спомнят за миналото време от младините. А знаем, че носталгията може да бъде сериозен фактор за вземането на решения и предприемането на различни действия от хората.

© Родопчани