Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
На къде след изборите?

На къде след изборите?

Публикувана на 16.05.2013 | 11:08
1626 прочитанияТоку-що приключилите избори са характерни с няколко неща:
1. Цели 25% от гласувалите нямат представителство в парламента.
2. Конфигурацията на партиите е такава че ще се наложи да се правят задкулисни уговорки и пазарлъци, а защо не и търсене на предатели за връзване на необходимата бройка за мнозинство.
3. Скандалите около изборите оставиха в обществото много съмнения относно честността на провеждане на изборния процес.
Като прибавим факта, че излъченото представителство в парламента е в общи линии малцинство спрямо всички избиратели, тежестта на народното събрание е под въпрос.
С оглед на изговореното от сладкодумните ни политици, всяка комбинация от партиите в парламента е скандална за голяма част от обществото, което води до ниско доверие, преди още да е взето каквото и да е решение. Като се има предвид, че ще се наложат непопулярни мерки, можем да си представим какво ги очаква нашите избраници.
Според мен имаме малко варианти за изход от патовата ситуация:
Възможно е БСП и ДПС да вкарат в играта Атака, само за да сформират правителство, което да подготви следващите избори. Смисълът на едно такова правителство е само, за да гарантира на БСП и ДПС, че дори и на Атака предимство в организацията на самите избори.
Влизане в управленски режим с едно несигурно мнозинство е в ущърб на тези три партии. Партия Атака нито има потенциал да управлява, нито да взема някакви важни за страната ни решения. Това, което ще прави тази партия, е да качва рейтинга си и най-вероятно всички усилия ще бъдат насочени именно там.
Проблемът пред излъчените народни представители се задълбочава и от факта, че липсва търпимост от обществото, скъсено е времето за толеранс. В никакъв случай хората няма да чакат дълго, като се имат предвид масовите февруарски и мартенски брожения, всички знаем, че прагът на търпимост няма да надвиши повече от 3-4 месеца, а точно тогава идва и зимата и по-високите сметки за ток, което може съвсем да взриви обстановката в обществото.
Тези специфики може да отрезвят политиците и да ги стимулирт да опитат да действат правилно, това е добрият вариант. По-вероятното обаче е да се задълбочат проблемите и да се предизвика нова политическа криза.