Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Наблюдение на мечки – адреналин в Родопите

Наблюдение на мечки – адреналин в Родопите

Публикувана на 05.06.2017 | 11:41
12593 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: miau.bg
снимка: miau.bg


​Кафявата мечка е най-едрият хищник, обитаващ българските земи. В България най-голямата популация на мечки се среща в Рило-Родопския масив около 300 - 360 индивида. Кафявата мечка е застрашен от изчезване вид, който попада в Червената книга на България.

Ловно-рибарското дружество в Девин е изградило укрития, шумоизолирани и частично вкопани в земята, където всеки търсач на силни усещание може да наблюдава застрашения вид.

Най-подходящото време за наблюдаване на мечки е пролетта. Тогава дивите животни са най-активни и обхождат по-големи територии, търсейки партньор за размножаване.

Обикновено наблюденията се правят рано сутрин или в късния следобед и вечерта. Необходимо е желаещите да пристигнат по-рано, за да може миризмата им да се разсее и да не плаши животните.

За постигането на желаната цел, а именно да видите дивото животно е необходимо голямо търпение. Понякога се налага да се чака няколко поредни нощи, за да се види животното, но пък чакането си заслужава. Усещането да видиш в непосредствена близост най-едрия хищник, укриващ се в българските гори е неописуемо.

По време на чакането, желаещите да видят мечка трябва да бъдат тихи, за да не подплашат минаващите наоколо животни. Излючително важно е да не се оставя храна в укритията след като хората ги напуснат, тъй като тя може да привлече мечките, които да разрушат части от постройката.

Ако не сте любител на силните усещания, но желаете да се докоснете до дивото, то може да се разходите до Мечата пещера, намираща се отново в Девин. В пещерата са открити над 20 скелета на пещерни мечки, което дава и името й – Мечата пещера. 

В Музея на мечката, между село Триград и пещера Дяволското гърло напълно безопасно също може да се докоснете до дивия, защитен вид.

Там ще чуете записи на истински рев на мечки и други диви животни. Ще видите и отливки на стъпки на различни диви обитатели на Родопите. В музея са визуализирани и пресъздадени интересни факти, свързани с живота на кафевите мечки.

Посетителите на Музея на мечката получават знания за поведението на едрите хищници, техните местообитания, опасностите, свързани с тяхната популация и съвети за поведение при среща с тях.

© Родопчани