Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Над 100 ученици-смолянчани се запознаха с вредите от консумацията на алкохол

Над 100 ученици-смолянчани се запознаха с вредите от консумацията на алкохол

Публикувана на 26.06.2013 | 12:37
938 прочитания
снимка: dariknews.bg
снимка: dariknews.bg


Над 100 ученици от Смолян бяха запознати с вредното въздействие на алкохола, съобщава  Деница Иванова-старши експерт в РЗИ-Смолян. Инициативата е част от мероприятията, с които се отбелязва 26 юни - Международен ден за борба с наркотиците и наркотичната зависимост.

„Поради значимостта на проблема с употребата в юношеска възраст на най-разпространения наркотик-алкохола, Регионалната здравна инспекция отбеляза Анти-дрога деня със срещи в училища на Смолян и Чепеларе. Над сто ученици бяха запознати от специалисти с множеството вреди от алкохола за здравето и бъдещето. Обученията по темата ще продължат и през новата учебна година, като част от дейностите на РЗИ – Смолян по предстоящата Национална програма за превенция на хроничните незаразните болести, сред рисковите фактори за които е и прекомерната консумация на спиртни напитки.

Алкохолът и последствията от злоупотребата с него са комплексен проблем. Прекомерната му консумация е пагубна както за здравето, така и за психо-социалното развитие и функциониране на личността. Освен това, твърде често той посяга на благополучието не само на пиещия, но и на хората около него.
Всяка година 320 хил. млади хора (на възраст между 15 и 29 години) умират по причини, свързани с употреба на алкохол. Тя се оценя като третия в света и втория по значимост в Европа фактор за влошаване на здравето, инвалидизиране и смъртност.

Тенденцията в повечето страни е младите хора да започват да пият на все по-ранна възраст, като често те не просто експериментират, а консумират сериозно. Ситуацията с употребата на алкохол от младежите в България не е по-различна. По данни през изминалото десетилетие сред 16-годишните ученици постепенно е нарастнала употребата „на поне едно питие през последните 30 дни”.