Над 250 хороигралци тропнаха Олимпийско хоро в Чепеларе

Публикувана на 13.05.2017 | 16:31
5494 прочитания


Празникът на хорото се проведе за 8-ми пореден път в Чепеларе, по инициатива на местния танцов клуб „Веселие“ и с подкрепата на община Чепеларе. На петте кръга на площад „Олимпийски“ днес се надиграваха с хора от различни фолклорни области над 250 танцьори от 11 състава, съобщи "Смолян прес".

„Тук се надиграват състави от Пловдив, Стара Загора, Чепеларе, Мадан, Смолян“, каза Весела Хаджиева от клуб „Веселие“.

Хороводният празник се откри с дефиле с каба гайди и всички танцьори преминаха водени от Радослав Янков, Антон Синапов и кметът на Чепеларе Славка Чакърова облечени в народни шевици по главната улица, а след това се хванаха и на голямо „Олимпийско“ хоро. „За мен е огромно удоволствие, че отново имам честта да открия този невероятен празник на веселието и празник на Хорото. Добре дошли отново в града родил толкова много шампиони, който и умее да пази своите традиции, да ги съхранява и предава на идните поколения. Благодаря на ръководителя на танцов състав „Веселие“ Валя Бозова, която през всичките тези години е неотлъчно до Вас и полага неимоверно много усилия, за да Ви научи на тези невероятни прекрасни стъпки. Защото танцът е любов. Танцът е веселие. И хорото – един от най-традиционните български танци, е типичен само за България, показва свързаността между хората, обединението, защото само заедно можем повече! Пожелавам на всички участници много настроение, докажате на всички нас какво сте научили през изминалата година“, поздрави участниците в танцовата надпревара кметът Славка Чакърова. Градоначалникът заяви, че се надява следващата година празникът на ХОРОТО да прерасне във фестивал.

Танцовата фиеста се прави както за веселие, така и за благотворителност. Тази година с базар на картички с автографа на Радо Янков и Антон Синапов и томбола с награди – плакати, тениски и други материали на спортните звезди на града се събират дарения за подпомагане на клубовете по биатлон и сноуборд в града, известен с шампионите си в зимните спортове. По своя инициатива Антон Синапов вече веднъж събрал за клубовете по биатлон благотворително 2500 лв.

„Ние поддържаме традицията. Дали сме картички за тази благотворителност, за да се съберат повече средства за спорта в Чепеларе. Идеята е на общината, но още през зимата ми се роди една инициатива за набиране на средства и продължаваме“, каза Антон Синапов. „Трябва много да се работи с децата, затова са и тези инициативи, за да съберем пари да им подсигурим всичко най-необходимо“, каза и Радослав Янков. „Има много деца – надежди, искаме да съберем средства, за да имат база и всичко необходимо за шампиони и Чепеларе да не слиза от Световния зимен подиум“, заявиха двамата спортисти.

„Община Чепеларе може да се гордее както с успехи в спорта, така и с невероятни успехи в танците, в гайдите, нашите деца са уникални. Миналата седмица беше концерта на ОДК – Чепеларе, в който повече от 200 деца участват в различни направления – гайда, кавал, народно пеене, танци. Децата са невероятни! Всички ние – техните родители, техните приятели цяла зима, макар че тя ни доставя невероятни удоволствия и поводи за гордост, но с нетърпение чакаме пролетта, когато е този уникален концерт на децата от ОДК. И за пореден път се убеждавам, че ние тук наистина имаме таланти, имаме дух, силата, волята да се справим с всякакви трудности, препятствия и предизвикателства“, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Радослав Янков пък обеща да учи да играе хоро. От ОДК му обещали по два безплатни часа, да да го научат на стъпките и той увери, че се е амбицирал да се справи с народните ритми.