Над 50 деца катериха изкуствена стена над Смолян в памет на алпиниста Христо Христов

Публикувана на 19.05.2014 | 10:32
1261 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Над 50 деца се катериха по изкуствена стена над Смолян в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 10 години изкачи Еверест и остана под върха завинаги. Това съобщават от пресцентъра на Община Смолян.

Зам.-кметът Марин Захариев откри събитието, което е традиционно. "Все повече деца и млади хора всяка година по това време идват, за да почетем Христо и да възпитаваме на спорт и природосъобразен начин на живот. Надявам се, че Христо гледа някъде отгоре и се радва, че продължават нещата, започнати от него. Вечна му памет !", каза при откриването Захариев.

На събитието присъства и областният управител инж.Димитър Кръстанов, който каза, че оставайки на Еверест, Христо прослави не само себе си, но и Родопа планина и България. Състезанието по спортно катерене започна със сборен хор от близки и приятели на Христо Христов, които надуха гайдите и изпяха родопска песен. Дъждовното време не изплаши катерачите, включиха се дори 5-годишни малчугани. Състезанието премина с много емоции, а най-добрите бяха отличени и получиха награди, осигурени от община Смолян.

Малката Теодора се класира първа в категорията до 9 г., при момчетата в същата възрастова група шампион стана Илия Костов. За поредна година турнирът беше организиран от община Смолян, местният клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Свободно европейско общество. Зам.-кметът Марин Захариев запали свещ в памет на Христо в новопостроения параклис "Възнесение Господне", който се намира по пътя за Пампорово. Мястото е на семейството на алпиниста, а майка му Мария каза, че мечтата му е била тук да си построи къщичка. Затова негови приятели са издигнали параклис в негова памет, който е започнал да се строи през 2008 г. и вече е готов. Предстои храмът да бъде осветен през лятото. Успокоение ми дава, че всички обичат Христо и не го забравят,сподели майка му.

Смолянчанинът направи безкислородно изкачване на Еверест на 20 май 2004 г. и на слизане остана завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „ Не е важен върхът, а пътят, извървян до него”.

© пресцентър на Община Смолян