Над 7000 души в смолянско ще получат мед, вафли и брашно от запасите на евросъюза

Публикувана на 07.10.2013 | 16:32
1131 прочитания

За шеста поредна година Българският Червен кръст ще раздава хранителни продукти на над 7000 уязвими граждани от област Смолян по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз”, съобщава Мария Делева – от Областният секретариат на Българския червен кръст в Смолян.

Раздаването на храните в област Смолян ще започне на 14 октомври и ще продължи да 31 октомври, подчерта Делева. Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие”. При осъществяването й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

През първия транш всеки бенефициент, включен в програмата, ще получи срещу подпис и документ за самоличност общо 25, 150 кг. От 10 вида хранителни продукти: ориз – 3 кг; брашно – 4 кг; захар – 5 кг; олио – 5 л; зрял фасул – 1 кг; леща – 2 кг; конфитюр – 2 кг; пчелен мед – 1,5 кг; вафли – 0,900 кг; картофено пюре – 0,750 кг.

По думите на Мария Делева, хранителните продукти ще бъдат получавани от лица, подпомагани с енергийни помощи от държавата през отоплителния сезон 2012/2013 година, майки осиновителки, получавали през преходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година, правоимащи лица получавали през преходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, семействата получили през преходната календарна година еднократна целева помощ за покриване част от разходите в началото на учебната година, лица полагащи грижа за хора с увреждания включени в Националната програма”Асистенти на хора с увреждания” през преходната календарна година, лица подпомогнати през преходната календарна година с еднократна помощ.

През тази година в уязвимите групи се включват и две нови групи лица - лица, на които е отказано отпускане на целева помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон, както и ветерани от войните, по смисъла на Закона за ветераните от войните, чийто доход не надвишава официално определената линия на бедност за съответната година.
Делева допълни, че за лицата от град Смолян, продуктите ще се раздават в сградата на секретариата на БЧК – Смолян с адрес: гр.Смолян; бул.”България” №24А.

На пункт „Бункера” ще се обслужват лицата от близките села. Влахово, Катраница, Кокорово, Левочево, Мугла, Орешец, Остри пазлак, Серафимово, Писаница, Река, Стража, Тикале, Турян, Фатово, Хасовица. Жителите на тези села могат да потърсят доброволното съдействие на своите кметове, посочи Делева и допълни, че Областната организация на БЧК – Смолян и тази година ще потърси съдействието на общинските администрации и кметовете по населени места, за да може всеки бенефициент да бъде максимално улеснен и да получи своята помощ.