Наградиха родопчанин, направил 80 чешми

Публикувана на 25.08.2014 | 10:36
2009 прочитания
Автор: Петя Гайдарова
Доайенът на чешмарите в Доспатско бай Юсеин Пилчев до една от 80-те си чешми пръснати в региона.
Доайенът на чешмарите в Доспатско бай Юсеин Пилчев до една от 80-те си чешми пръснати в региона.


Най-възрастният майстор чешмар в Доспатско беше удостоен от кмета на родопския град с плакет с почетния знак на общината на празника на майсторите на чешми. Юсеин Пилчев е доайен на местните майстори. Старецът е направил близо 80 чешми през живота си.

Научих се от дядо и аз вече имам три направени чешми, каза внукът му Асен Пилчев /33 г./ Той получи наградата вместо дядо си, тъй като старецът вече трудно ходи. Бай Юсеин цял живот бил горски работник и обикалял района. "Винаги казва, че когато види някъде вода да тече на самотек задължително я е прихващал и я изкарвал на достъпно за хората място, за да направи хаир. Дразни се и когато види неподдържана и запушена чешма и много от тях е възстановявал", обяснява внукът.

Младият чешмар се удивлява на старите майстори, които без сегашните материали са строили чешмите, за което се искало голям усет и опит. Дядо му направил 22 свои чешми, останалите ги дарил на хора от селата в района, според това къде е хванал водата. Старецът повтаря на всеки, че водата е най-големия благодат на земята. От общината наградиха и двама млади майстори чешмари - Невен Бонев и Веселин Стоянов. В Доспат се гордеят с традицията си да правят чешми "за хаир" в памет на близките. Над 2000 чешми има в родопската община с от 1 до над 20 чучура В управата решили да преброят действащите майстори и се оказало, че в момента са 50. Сега стягат парк музей на чешмите по спечелен проект.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4260800