Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Нараства ли броят на мечките в смолянско?

Нараства ли броят на мечките в смолянско?

Публикувана на 08.04.2014 | 22:42
1017 прочитания


Няма данни за увеличена популация на мечки в Смолянско, по-скоро има лек спад, съобщава Костадин Вълчев – координатор към Сдружение за дива природа „Балкани”.

По думите му, много се спекулира по въпроса. Той каза още, че вече почти всички мечки са се събудили, тъй като зимата беше мека, но може и да има някои женски, които са родили тази зима и още са в бърлогите. Вълчев допълни, че в периода след зимен сън мечките може да са опасни за хората. Той уточни, че данните от регистрираните щети в Смолянско не показват ясно изразена тенденция за повече щети в този сезон. По принцип в световен мащаб се наблюдава по-голям риск през пролетта и есента. Вълчев каза още, че телесната температура и температурата на околна среда до голяма степен оказва влияние върху мечките. По-ниската температура е свързана с по-голям разход на енергия и съответно мечките стават по-гладни и риска за нападения и щети на имущество е по-голям.

© Фокус