Нарочно ли политиците не говорят за най-лесния и бърз начин да се справим с енергийната криза?!

Публикувана на 23.11.2021 | 15:30
7537 прочитания


​Енергийната криза, която бушува от лятото и която понастоящем е най-големия бич за бизнеса, което от своя страна рефлекрита сериозно върху цените на всички стоки е нищо друго освен едно изкуствено поддържане на високи борсови цени на електричеството заради лошото законодателство, което позволява монополизирането на енергийния пазар от големите играчи в сектора. 

Още повече това личи от изискванията за по-голям дял на зелена енергия и цените за вредни емисии, които плащаме в пакет с електрическата енергия, и въпреки които все още голямата част от енергийния микс на България е от въглища и енергия, за която плащаме огромни суми за вредни емисии. Разбира се, това също се отразява на крайната цена на електрическата енергия.

Този проблем има едно елементарно решение, което се крие не в друго, а във волята и най-вече желанието за законодателни промени, които да премахнат бюрократичните изисквания и процедури, които отказват 90% от обикновените потребители от това да бъдат част от пазара на зелена енергия.   

Сметката е изключително проста: 

Понастоящем (23.11.2021г.) закупуването и монтажът на 7 киловатова централа от фотоволтаични панели струва средно около 10 000 лв. Същата произвежда между 9 и 10 мегаватчаса електричество годишо. Това е енергията необходима за едно средностатистическо домакинство включително с отоплението през зимата. 

Ако нямаше един тон бюрократични изисквания, които да пречат на обикновения човек да бъде част от енергийния пазар, то с инвестиция от около 10 000 лв. всяко семейство щеше да има възможност да бъде изцяло енергийно независимо за следващите над 30 год. (гаранционния период на фотоволтаиците е близо 25 год., а реалния им живот над 40 год. при КПД над 70%). 

Разбира се, ако това можеше да се случи без хиляди бюрократични изисквания то масово хората биха предприели подобна стъпка, която в рамките на 6-7 години се изплаща и то при нормални цени на електроенергията (при сегашна цена срокът е около 2 год.). Освен това обаче, търсенето на електричество ще спадне драстично, още повече, че тук говорим за производство на зелена енергия, която в най-важните пикови часове ще бъде налична за отдаване в мрежата, и съответно във времето, в което няма голямо натоварване на мрежата (вечер, неслучайно е и нощната тарифа), необходимото количество енергия ще бъде използвано обратно. 

В такъв случай обаче тези, които в момента продават електричество на 500 лв. за мегават (цена от днес) няма да има на кого да продават толкова скъпо електричество и ще бъдат принудени да намалят цените драстично, което от ствоя страна ще бъде стимул за икономиката.

И всичко това може да се случи лесно и бързо, изцяло на частни начала, без никаква инвестиция отстрана на държавата, само и единствено при едно условия - законодателство, което да премахне бюрократичните процедури по присъединияване на възобновяеми енергийни източници. 

Да, въпрос на политическа воля, която ще отреже пипалата на енергийните монополи!