Нашето кулинарно предложение: Овчарска мусака
Необходими продукти:
500 гр картофи
250 гр кайма
3 моркова
150 гр грах
3-4 червени пиперки от консерва
150 гр кашкавал
5 лъжици кисело мляко (или водна чаша прясно мляко)
магданоз
глава стар лук (по-голяма)
3-4 скилидки чесън
150 мл доматено пюре
сол, олио, масло
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. След това се пасират, заедно с лъжица масло и млякото. Към тях се добавя магданоз (по избор).
В дълбок тиган се слага олио 3-4 лъжици и се запържват лукът, чесънът, грахът и нарязаните на кубчета моркови. Бъркат се непрекъснато. Доматеното пюре се добавя към каймата и се бърка до получаването на хомогенна смес. След това се добавя при зеленчуците. Бъркането продължава, докато каймата стане на трохи. Последно се добавят и нарязаните на дребно пиперки. Отстранява се от огъня.
В правоъгълна тава се разпределя съдържанието от тигана и се заравнява. Залива се с картофеното пюре и отново се заравнява. Поръсва се с настърган кашкавал. Запича се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Не се реже горещо, защото пюрето се разлива и се губи формата на порцията. Може да се поднесе със салата, или кисело мляко.