Нашето кулинарно предложение: "Родопка"
Преди известно време пътувахме из Централните Родопи. Обиколихме няколко селца в смолянска област. И тъй като потегляхме в ранни зори, се налагаше да се отбиваме някъде да закусваме. Особено впечатление ни направи едно местенце, където предлагаха тестена закуска, носеща наименованието "Родопка". Оказа се, че това е вид баница с плънка от картофи. Беше вкусно!
Случайното ни попадане на снимките от това пътуване, ни провокира да опитаме да си направим "Родопки" и в домашни условия. Споделяме с Вас постигнатия резултат:
Необходими продукти за тестото:
1 ч. ч. кисело мляко
8л. олио
1ч. ч. хладка вода
1п мая
1 ч.л сол, същото количество захар
брашно
За плънката:
4-5 сварени едри картофа
4-5 кисели краставички
1 ч ч. стерилизирани печурки
1 ч. ч. настърган кашкавал
3 белтъка
жълтъците ги отделяме за намазване на закуските
Начин на приготвяне:
В дълбок съд изливаме водата- тя не трябва да е гореща, а хладка. Добавяме маята, захарта, солта, олиото и разбитото на каша кисело мляко. Добавяме брашно при непрекъснато разбъркване, докато се получи меко тесто за разточване. Около половин килограм брашно пое нашето тесто. Разделяме го на 2-3 топки, в зависимост от диаметъра на повърхността, върху която ще разточваме корите. След като разточим кората, я нарязваме на триъгълници, както режем пица - на 12 парчета. Ако желаете "Родопките" да са по-мънички, кората може да се раздели и на повече триъгълници.
Намачкваме с вилица картофите, добавяме ситно нарязаните краставички и гъби. Добавяме белтъците и кашкавала и разбъркваме. Слагаме и сол, ако краставиците не са много солени. Разпределяме от плънката върху най-широката част (основата) на триъгълниците, навиваме ги. Подреждаме ги в намазнена тава, с помощта на четка разпределяме по повърхността на закуските жълтъците и запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Към плънката може да се добави чубрица и джоджен по избор.