Нашето кулинарно предложение: Ябълкова пита
Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 к.л. сода бикарбонат
брашно за омесване
За плънката:
1 кг ябълки
100 г захар
1 к. ч. сухар
1 к.ч. едро смлени орехи
1 ванилия
1 к. л. канела (по избор)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото. В млякото разтворете содата и ги добавете. Добавете брашно и замесете меко тесто за разточване. Отделяте една четвърт от тестото, а с другото разточвате дебела кора. Поставете кората в намазнена тавичка и направете ръб в краищата. Ябълките се настъргват и се смесват с орехите, захарта, сухара и ванилията. Плънката се разпределя върху кората. От останалото тесто се прави тънка кора, която се реже на лентички и се оформя върху плънката под формата на решетка. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна.