Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Национален фестивал на хората с увреждания ще се проведе в Смолян

Национален фестивал на хората с увреждания ще се проведе в Смолян

Публикувана на 08.06.2017 | 16:00
965 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​На 24 и 25 юни Смолян отново ще бъде домакин на Петия национален фолклорен фестивал на хората със специфични потребности. Той ще бъде под надслов „Открий себе си и мечтай!“. Проявата отново ще има състезателен характер и участниците ще бъдат оценени от професионално жури. Поканени са хора от цялата страна, но максималният брой активни участници от една организация на СИБ трябва да е до 12 изпълнители.

Регламентът на изпълненията е 2 групови песни, един дует и едно соло. „От нашия регион също ще има участници в конкурсите – с групови и със солови изпълнения“, коментира Захаринка Славчева, председател на регионалната структура на Съюза на инвалидите в Смолян.

Както и на предишния фестивал във фоайето на театъра ще се направи изложение на различни изделия и сувенири, изработени от хора с увреждания, в което също ще участват смолянчани със специални потребности. Те са изработили накити от мъниста, плетива, бродерии. Славчева коментира още, че всички присъствали миналата година, отново ще дойдат, тъй като за тях това е голямо събитие, в което се чувстват полезни и интегрирани в обществото.Тя каза още, че на миналия фестивал хората с колички са имали подсигурен достъп до сцената и сградата на театъра и че като цяло нещата в тази посока в града се нормализират. Единственото обществено място, докъдето хората с колички не могат да се предвижат е пощата на Стария център в Смолян.

© Родопчани