Научна конференция "100 години просвета в Източните Родопи" се проведе в Кърджали

Публикувана на 06.12.2013 | 23:48
1194 прочитания
снимка: www.kardjali.bg
снимка: www.kardjali.bg


В Бизнесинкубатора в Кърджали се проведе юбилейна научна конференция „100 години просвета в Източните Родопи”, съобщават от пресцентъра на община Кърджали. Форумът е част от инициативите, посветени на стогодишнината на първото светско школо в областта, създадено през 1913 г.- училище “Отец Паисий”. Участваха учители и ученици от Кърджали, Крумовград, Момчилград, селата Черноочене и Мост.Представени бяха 28 доклади, есета и презентации.

В конференцията със свои научни съобщения се включиха и специалисти от Регионалния исторически музей, от Държавния архив и ПУ „Паисий Хилендарски”- филиал”Любен Каравелов”. Интерес проявиха и много бивши учители и граждани. С приветствие към участниците се обърна директорът на СОУ „Отец Паисий” Златко Атанасов. Поздравителен адрес от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис прочете Нели Попова, гл. специалист в Дирекция ”Хуманитарни дейности”.

Научната конференция „100 години просвета в Източните Родопи” бе открита с откъс от книгата „Бразди”, чийто автор е преподавателката по литература Венета Филипова. Емоционалният й разказ върна лентата назад към далечната 1913 г., когато в Кърджали пристига сем. Кирил и Параскева Ванкови и се открива първото светско школо в Източните Родопи.Дванайсетокласници представиха стогодишната история на учебното заведение чрез мултимедийна презентация.

Директорът на Държавен архив Кърджали Вълчо Златилов запозна участниците с просветната дейност на преображенаца Павел Ковачев- един от първите директори на българското училище в Кърджали. Бе подредена и специална фотоизложба с документи, съхранявани в архива. Интересни факти за екзархийските пъровоначални училища в Крумовградска околия в края на 19 в. представи Венцислав Чобанов, преподавател по история и философия в Крумовград. Продължават проявите на паисиевци по случай юбилея. Кулминацията е на 18 декември, когато ще се проведе и празничният тържествен концерт.Тогава обществеността на Кърджали ще може да види и първото знаме на школото, изработено ръчно преди век.Ценната реликва има голяма историческа стойност.„Въпреки годините е запазено в много добро състояние. На лицевата част на знамето е извезан ликът на отец Паисий, а на другата - девизът на училището „Чрез просвета за България”, обясни директорът на училището Златко Атанасов.