Най-добрите дългосрочни инвестиции

Публикувана на 07.09.2022 | 10:57
1332 прочитания


Инвестирането е процес на използване на парите с цел генериране на доходност. Трябва да споменем, че всякакъв то винаги носи известна доза риск. В стремежа си да реализират печалба, например, инвеститорите в акции и дялове трябва да се борят както с възходите, така и с паденията на пазара. 

Инвестирането е процес на използване на парите с цел генериране на доходност.

Трябва да споменем, че всякакъв то винаги носи известна доза риск. В стремежа си да реализират печалба, например, инвеститорите в акции и дялове трябва да се борят както с възходите, така и с паденията на пазара.

Криенето на парите под леглото обаче може да се окаже също финансово предизвикателство, особено в условията на силните икономически несигурности, които всички преживяваме, и на фона на кризата с разходите за живот.

Към момента на писане на статията (август 2022 г.) инфлацията в Обединеното кралство възлиза на 9,4 %, а Английската централна банка предупреди, че тя може да се влоши до около 13 % до края на годината.

Ако приемем, че ситуацяита в Обединеното кралство остане същата за една година, покупателната способност на 1000 паунда, оставени под матрака, ще е малко над 900 паунда в края на този период. На практика това е загуба от близо 100 паунда и доказателство, че финансите ни са податливи на всякакви заплахи.

Независимо дали се стремите да се преборите с инфлацията, или да натрупате парични средства с конкретна цел - например за да финансирате пенсионирането си - важно е да накарате парите си да работят възможно най-усилено.

Затова е разумно да помислите за инвестиции.

Дългосрочна перспектива

Според Кейт Хауелс, мениджър по благосъстоянието в BRI Wealth Management, златното правило на инвестирането е, че трябва да сте в него за дълъг период от време.

Анабел Броуди-Смит от Асоциацията на инвестиционните компании добавя: Годината беше трудна за инвеститорите, тъй като цените се покачват, а ужасната война в Украйна даде още един нежелан тласък на инфлацията. В тези трудни условия е важно инвеститорите да разполагат с диверсифициран портфейл и да гледат дългосрочно.

Както подсказва името, инвестирането в дългосрочен план означава да задържите избраните от вас инвестиции в продължение на години, ако не и десетилетия.

Защо да инвестирам дългосрочно?

Не забравяйте, че през десетилетията световната икономика се е сблъсквала с много трудности и въпреки това с течение на времето фондовият пазар все още успява да продължи да се изкачва.

Според мениджъра Brewin Dolphin, ако през януари 1997 г. сте купили 100 паунда от индекса FT-SE All Share, до началото на 2022 г. стойността на вашата инвестиция ще се е увеличила до 278 паунда, ако се приеме, че тя е с обща реална възвръщаемост.

За разлика от това, подобна по размер инвестиция в типична спестовна сметка би се превърнала в едва 120 паунда след отчитане на инфлацията.

Брайън Бърнс, ръководител на отдел "Лични финанси" в Moneybox, казва: "Ако като инвеститори можем да поддържаме разумна сума в парични спестявания  и да инвестираме редовно в дългосрочни диверсифицирани портфейли, непредсказуемостта на пазарите оказва по-малко влияние върху нас, отколкото върху тези, които инвестират с цел краткосрочна печалба."

Но кои са най-добрите дългосрочни инвестиции? Отговорът ще зависи от вашите лични наблюдения, финансови цели и нива на толерантност към риска. Но те обикновено се свеждат до няколко изпитани опции, свързани с фондовия пазар.

Инвестиране в акции и дялове

От всички възможни дългосрочни инвестиции, акциите и дяловете са най-известният вариант. Много купувачи, особено тези, които разполагат с време и са в състояние да проучат вариантните си, се стремят да печелят пари от различните опции на пазара.

В днешно време зад всеки ъгъл се крие нова платформа за търговия с акции, в която бъдещите инвеститори имат възможност да участват активно на пазара с акции.

Винаги обаче трябва да се има предвид, че инвестирането в отделни компании е много по-рисковано от инвестирането във фондове.

Това е така, защото залагате на единични корпоративни единици, за разлика от фондовете, където парите ви са разпределени между комбинираните резултати на редица предприятия, промишлени сектори и пазари.

Купуването в акции е подходящо само за хора с дългосрочен инвестиционен хоризонт - поне пет години и за предпочитане повече. Освен това то е подходящо само за хора, които могат да демонстрират здрави нерви с високи нива на толерантност към риска.