Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Най-старият ансамбъл за автентичен фолклор и 3-годишната Михаела веселиха гостите на събора в Стойките

Най-старият ансамбъл за автентичен фолклор и 3-годишната Михаела веселиха гостите на събора в Стойките

Публикувана на 14.07.2014 | 12:59
1953 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


С песни и гайди започна летният събор в с. Стойките. Родолюбива традиция събира всяка година на 12 юли много стойченци, които се завръщат в родното място. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

На тази дата по стар стил се отбелязва Петровден. Божествена св. Литургия отслужи в църквата „Св.Петър и Павел” свещеник Станимир Минков. Беше раздадена и благословена трапеза. След това поляните край Стойките се огласиха от песни, а стойченци се хванаха на хорото. Събитието откри кметският наместник Георги Георгиев, който пожела весел празник и традицията да сплотява стойченските родове. Поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов поднесе гл. финансист Венера Аръчкова. Тя пожела на хората да са живи и здрави и да съхраняват духовното наследство на Стойките. Гост на празника бе и председателят на Общинския съвет адвокат Филип Топов. 
 
Богата музикална програма изнесе ансамбъл „Борика” към местното читалище „Пробуда”, с ръководител Мария Кисьова. Това е първият ансамбъл за автентичен фолклор, основан през 1948 г. от Апостол Кисьов и възстановен през 2004 г. Най-малката участничка в него сега е Михаела, която е на 3,5 години. 
В будното родопско село живеят 260 човека, а къщите са 600. От 350 апартамента, 200 са продадени предимно на англичани, които идват на почивка през месеците август и септември, посочи Георгиев.
© пресцентър на община Смолян