Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Най-важното условие за един илюзионист е всичко което прави, да бъде с любов и с желание

Най-важното условие за един илюзионист е всичко което прави, да бъде с любов и с желание

Публикувана на 26.05.2017 | 15:19
3262 прочитания
Автор: Теодора Илиева


Маг Суни, очаквахте ли, че ще спечелите първа награда на Балканския магически фестивал в Белград?

Въпреки, че бях положил много труд, не очаквах, че ще спечеля първа награда.

А,  че може да се класираш на накое от призовите места?

Бях настроен,  защото  се подтотвих сериозно за този фестивал. Фокусите, което тренирам в момента са по-усъвършенствани като техника и затова очаквах, че ще спечеля някаква награда, но  не и първа.

Как се почувства, когато съобщиха, че ти си на първо място?

Бях много развълнуван, защото както казах, вообще не очаквах да ми дадат първа награда. Това е много престижен фестивал. В първия момент не знаех как да реагирам, но мога да кажа, че се почувствах много добре.

Разкажи ни, моля, малко повече за този фестивал!

Балканският магически фестивал се организира от 20 години, като това е пети пореден Белградски фестивал. Както на повечето подобни фестивали, има два типа състезание – с карти и на сцена, където аз участвах. През свободното време между състезанията пред залата има отворени магически базари, от където можеш да си закупиш фокус или някакъв необходим подръчен материал. Това е добре, защото не всякъде може да си намериш подобни  неща. Също така се провеждат и лекции. В тях участват много добри фокусници. Тази година например, имаше лекции за тези, които се интересуват повече отфокуси с карти. Лекциите се преподаваха от един много добър сръбски илюзионист, който е на четвърто място в света и е участвал в UZUN. Това е така наречената организация, която организира световните и европейските състезания и фестивали . Той обясняваше някои полезни неща за фокуси на сцена, показваше и фокуси, които са много впечатляващи и които може да се използват пред публиката и за фестивалите. От него научих много неща, но ще трябва да ти потренирам и усъвършенствам.  На края на всеки фестивал се провежда  Гала шоу, което е представление не само за участниците, но и за целия град. На него професионалисти-фокусници правят едно магическо шоу, което е от порядъка на два часа.  Ако си носител на Гранд При наградата, която е над първата, ти дават възможност да участваш в това шоуто, за да те добиеш известност.

Какви други награди си получавал до сега?

Освен това в Белград, аз съм учавствал до сега и в още едно състезание, където спечелих трета награда в кагегория Джуниър. Това е категорията под 18 години. То се проведе в Габрово. Това състезание също беше балканско, защото имаше участници от Сърбия, Турция, Гърция, Македония, Румъния и от Словения. Представянето ми там беше по-слабо от сега , защото след много тренировки, вече имам напредък в техниката.

Кое участие е било най-вълнуващото за теб?

Най-вълнуващи са ми били първите участия, тъй като тогава още навлизах в тази среда и бях по-притеснен, повече се вълнувах и приткеснявах как ще се представя. Едно от най-вълнуващите ми участия беше и това в Габрово. Даже в Белград не се вълнувах толкова, колкото в Габрово, защото то ми беше първо състезание, а в Белград вече имах някаква представа, макар и бегла, как ще протече.

Имал ли си усещането понякога, че не са те оценили коректно, според заслугите?

Да, имал съм това чувство, но не искам да коментирам  това.

Как реши да се занимаваш с фокуси и как се „запали” по това изкуство?

Още като малък баща ми, дядо ми и леля ми, ми показваха няколко прости фокуса, които те са знаели и аз много се впечатлявах. Общо взето от там се „запалих”. Професионално започнах да се занимавам преди три годинии, когато се запознах с Ненчо Илчев. Той ми помогна да навлезна в тази среда. Сега вече тренирам при Боби Шоу. Той е сегашният ми ментор. С него тренираме повече сръчност на ръцене, защото това е най-трудният жанр във фосусите. Казва се „манипулация”.

Какви качества според теб трябва да притежава един илюзионист?

Най-важното условие за един илюзионист е всичко което прави, да бъде с любов и с желание. По принцип и аз не съм все още толкова сръчен в ръцете, но с желание и практика нещата ще се изгладят.

А правиш ли фокуси пред  твоите приятели и съученици, в компании като се съберете?

Понякога правя, когато те ме помолят или аз съм научил нещо ново и искам да им го покажа , но не вече не толкова често, защото те са ме свикнали.

Лично за теб какво е илюзионното изкуство?

Аз го правя за удоворствие, да радвам хората. Аплодисментите на публиката също ми харесват.

Ти вече показа, че си много добър в правенето на фокуси. Мислиш ли, че ще имаш бъдеще в България и ще продължиш да се развиваш в тази насока?

Бих могъл, но това става много трудно в България. Може би трябва да се случи нещо, и тогава, защото тук само хора, който са много известни и вече имат изтраден имидж, само тях канят на повечето срещи, а докато в чужбина не е така. Всеки може да се изяви. Смятам да пътувам с круизните кораби, от там да започна. Първо, защото там предлагат много добро възнаграждение. Другата причина е, че по този начин обикаляш света. Мисля, че и в България има как да се случи, но трябва да стана по-добър, по-известен и да имам повече участия. Според мен в България хората вече не се интересуват много от илюзионното изкуство, както е било преди тодини.

С какво друго обичаш да се занимаваш?                  

Много обичам да излизам с приятели. Това са ми най-хубавите моменти, защото съм навън, разведрявам се. Също така много обичам да плувам, защото по този начин се разтоварям.

© Родопчани