Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Неделино

Неделино

Публикувана на 24.02.2014 | 11:24
2329 прочитания


Град Неделино се намира в Родопите. Разположен е на бреговете на Неделинска река, на 15 км от гр. Златоград. Старото име на Неделино е Узун дере.

В землището на град Неделино се намира и село Крайна, което няма собствено землище. Интересно е и най-голямото село в общината Гърнати. То е райско кътче с уникални пейзажи, запазена архитектура, жени, ходещи облечени както преди 100 години, и запазен родопски говор.

В община Неделино живеят около 8000- 9000 души, като половината от тях живеят в града. И тук, както и в редица други райони в страната се наблюдава тенденция за сезонно обезлюдяване.

За съжаление в града няма много възможности за работа. Местното население се препитава предимно от отглеждането на тютюн. Животновъдството не е добре развито.

Неделино е известно със своя неделински двуглас. Това е специфично пеене, което не съществува никъде другаде и се пее на кварти и секунди. Акад. Николай Кауфман пръв открива явлението неделински двуглас и пръв пише статии за него. Сред най-изявените изпълнителки на неделинския двуглас са сестри Георгиеви и сестри Хаджиеви. В града традиционно се провежда международен събор в началото на септември. Той се посещава както от българи, така и от гости от различни страни, предимно от Гърция.