Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Неделино готви грандиозен празник 2 в 1: Годишнина и Втори Балкански фестивал

Неделино готви грандиозен празник 2 в 1: Годишнина и Втори Балкански фестивал

Публикувана на 10.07.2014 | 17:08
1537 прочитания


На 5, 6 и 7 септември т. г. Неделино ще отбележи две исторически дати: 80 години от именуването му с днешното име и 40 години от обявяването му за град (3 септември 1974-а г.). Освен това градът се подготвя усилено за Втория балкански фестивал “Неделино` 2014”. Това съобщават от пресцентъра на Община Неделино.

По този повод общинската администрация подготвя специална програма за достойно посрещане на тези прояви. Още през м. февруари са отправени покани до министрите на културата на всички балкански държави за участие на най-добрите им фолклорни ансамбли във фестивала на 5, 6 и 7 септември т. г. Статутът на фестивала, придружен с покана е изпратен до всички общини в България, както това е правено през всичките 12 години на провеждане на фестивала.

На първия Балкански фолклорен фестивал през 2013-а година взеха участие около 2 000 самодейци – певци, свирачи и танцьори. Интересът към тазгодишната проява е още по голям, според заявките за участие и запитванията до момента. Новото в Статута на второто издание на Балкански фестивал е, че се предвижда отделна класация за танцовите състави.

Втория Балкански фолклорен фестивал е посветен на уникалното двугласно пеене в Неделино. Не случайно Министерството на културата на Р. България го предложи за вписване в Представителния списък на ЮНЕСКО като наследство и достояние на европейската и общочовешка култура.

Неделино ще посрещне своите гости в преобразена градска среда - чист, гостоприемен и отговорен.

© пресцентър на Община Неделино