Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Необичайно високите температури ще се отразят негативно върху растежа на гъбите

Необичайно високите температури ще се отразят негативно върху растежа на гъбите

Публикувана на 07.05.2013 | 17:21
1763 прочитания


Необичайно високите температури за пролетния сезон влияят неблагоприятно за растежа на гъбите, съобщава собственик на пункт за изкупуване на диворастящи гъби и плодове в Смолян.
Първите гъби, които излизат през пролетта са смръчкулите и майските гъби. Популацията на смръчкули тази година е била изключително слаба, като на пункта берачи са носили на ден по 200-300 грама. Същото е положението и с майската гъба.
Преди рязкото затопляне на времето от този вид са изкупени само около 10 кг, като в момента вече няма растеж, а през предходни години на ден само един гъбар е носил по 10 кг.

По думите на собственика на пункта за да започне растежът на диворастящите гъби, трябва да има повече влага в почвата. На този етап от време не може да прогнозира какво ще бъде лятото и дали ще има гъби, защото всичко зависи от климатичните условия.

В Родопите много безработни през лятото разчитат на доходи от събиране на гъби манатарки, молят да има повече дъждовни дни, за да не търсят други начини за препитание.

© Фокус