Нетърпеливи гайдари и почитатели на гайдата вече са в Гела за надсвирването

Публикувана на 02.08.2017 | 11:13
4462 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Нетърпеливи гайдари и почитатели на гайдата вече са в родопското село Гела за надсвирването, което ще се проведе на 5 и 6 август. Легловата база на къщите за гости и хотелите не само в населеното място, но и в близките села вече е заета на 100 %. На поляните, където ще се състои събитието вече има и разпънати сергии, съобщи кметът на Широка лъка и Гела Васил Седянков. По думите му в селата вече се забелязва присъствието не само на български туристи, но и на гости от САЩ и Япония.

Както всяка година, така и тази Семеен хотел „Калина“ ще предостави традиционната си награда за чужденци, участвали в надсвирването „Уикенд за двама“.

Гайдарското надсвирване над смолянското село Гела, на Илинденските поляни, е с над 100-годишна история. Целта му е да съхрани автентичната българска фолклорна музика. В миналото този събор е бил мястото, където роднини от селото се срещали. Всеки род си имал дърво, под което се събирал. Днес на събора присъстват гости не само от цялата страна, но и много чужденци. На празника всеки може да опита за първи път да посвири, а който вече е усвоил тънкостите на родопската каба гайда, може да се включи и в надсвирването и да участва в конкурса, заедно с майстори-гайдари от страната и чужбина. Записването за него се провежда в деня на празника.

Откриването на XV- то гайдарско надсвирване ще е от 10.30 часа на 5 август, а след това от 11 часа ще се проведе конкурсната програма.

Тя е разделена в три възрастови групи. Младежите и децата до 14 години ще трябва да изпълнят произведение по избор в рамките на 5 минути. Следващата група до 20 години задължително трябва да представи бърза и бавна мелодия, която да е с продължителност от 6 минути.

Третата възрастова група над 21 години също ще се състезава с бавна и бърза мелодия до 7 минути.

До момента най-малкият участник в състезанието е бил на 5 години, а най-възрастния на 85 години.

Награждаването на спечелилите в конкурсите започва в 18 часа. Наградният фонд с изключение на първата група до 14 години е паричен, а при най-малките наградите са предметни, уточни Седянков.

След това следва концертната програма „Хорото продължава...“ с оркестър „ПИМ“.

На 6 август от 11.30 часа се открива срещата на родовете и започва народно веселие с оркестър „Пампорово“.

© Родопчани