Никополис ад Нестум – римският „Град на победата“ в Родопите

Публикувана на 25.10.2017 | 17:42
7616 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: bg-guide.org
снимка: bg-guide.org

​Никополис ад Нестум, в превод значещо „Град на победата при Места“ е името на римски град, посторен на мястото на тракийското селище Александрополис от римския император Траян в чест на победата му над даките.

Останките от някогашния процъфтяващ римски град се намират на 7 километра от град Гоце Делчев, в землището на село Гърмен. Древният град представлява една от най-привлекателните туристически атракции в района и е силно ценен от любителите на историята, културата и опознавателния туризъм.

Никополис ад Нестум е вторият римски град, основан от римския император по нашите земи, като негов предшественик, построен само 4 години по-рано е сравнително по-добре запазеният и съхранен Никополис ад Иструм. Градът на победата край Места е основан през 106 година, а своя най-голям разцвет преживява в периода II – IV век.

Фактът, че града е разположен на пътя, свързващ Егейския бряг с главния военен път Виа Егнация през Родопите , Тракийската низина и днешен Пловдив, дава основание той да се развие като център с икономическо, политическо и културно значение по време на своя разцвет.

Римският град разполагал дори със свой монетен двор, в който в отделни периоди се секли по 10 вида монети. По време на проучванията на римския град в края на ХХ век са открити огромен брой монети, които дават информация на археолозите не само за владетелските фамилии, а и за почитаните по това време божества.

Друго интересно откритие по време на разкопките е олтарна маса, намерена във фрагментно състояние в руините на една от постройките в римския град. Днес, масата е представена в експозицията на Историческия музей в град Гоце Делчев.

Image titleснимка: trakia-tours.com

Никополис ад Нестум е организиран по подобие на малоазийските градове с аграрен характер. В пределите на града са намерени останките на голям брой жилищни, религиозни и административни сгради, всички те обградени от масивни крепостни стени, от които днес разкрити са 280 метра.

В древния римски град са открити още и останките на римски терми или горещи минерални извори, разполагащи с два басейна – хладен и горещ, както и със съблекалня.

Много от посетителите на римския град остават разочаровани, тъй като той не е добре проучен и подобаващо съхранен. Въпреки това обаче посещението му определено си заслужава, тъй като това е единственият град в Родопите от периода на римското владичество на Балканите.

Дори само останките от някогашния велик римски град ще ви накарат да се пренесете в отдавна отминалите времена и да изпитате несравнимо удоволствие, следвайки стъпките на победата.