„Нощ на фолклора“ – новият спектакъл на Ансамбъл „Родопа“

Публикувана на 30.08.2017 | 09:37
1910 прочитания
Ансамбъл "Родопа"
Ансамбъл "Родопа"
Община Смолян
Община Смолян


През новия творчески сезон на ансамбъл „Родопа” ще бъде реализиран нов спектакъл с работно заглавие „Нощ на фолклора”, съобщи гл. художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров. Тази негова идея за фолклорно шоу се е появила вследствие на последната им репетиция през миналия сезон, в която е успял да види наличието на много красиви костюми от различни фолклорни области и на толкова неизползвани и непоказвани до момента неща, които могат и са задължени да покажат на публиката. 
През новия творчески сезон развитието на ансамбъла ще бъде в две насоки - традиционният фолклор фолклорна лаборатория „Родопа“, а зад това наименование се крият идеите му за развитие от леки до по-сериозни експерименти. „И тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите формации, т.е. записи в националното радио на хора и оркестъра и концертни програми”, посочи Петров.

През последните години ансамбъл „Родопа“ е обновен, възроден и пише своята нова история, обобщи художественият му ръководител. Той представи няколко факта, които говорят красноречиво за възхода на ансамбъла. „Само от последния творчески сезон имаме 34 големи участия, реализирани с над 70 000 лева приходи. Ансамбълът наложи своето присъствие в цялата страна, не само с уникалния спектакъл „Невястата“, който е гледан до сега от 10 000 души в градовете, които е представен. В Смолян пък е поставен недостижим рекорд по посещаемост. Шест пълни зали в РДТ . „Това са над 4 000 души, само в нашия град. Като прибавим всички останали концерти и участия в страната и по покана от неправителствени организации и помощи с концертни участия с благотворителна цел, ансамбъл „Родопа“ разкрива в целия си блясък своето лице“, уточни художественият ръководител. Ръководството на “Родопа” ще продължи разговорите с Министерството на културата с настояване формацията отново да получи статут на държавен ансамбъл.