Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Някои екопътеки в Смолянска община имат нужда от сериозна поддръжка в началото на летния сезон

Някои екопътеки в Смолянска община имат нужда от сериозна поддръжка в началото на летния сезон

Публикувана на 11.06.2017 | 23:47
2681 прочитания
Автор: Теодора Илиева
bulgarian-mountains.bg
bulgarian-mountains.bg


Някои от екопътеките в общината имат нужда от сериозна поддръжка в началото на летния сезон. Едни от тях трябва да се почистят, а други са без маркировка или са без табели“. Това коментира председателят на Туристическо дружество „Карлък% Тодор Рачев. Проблем за редовното им поддържане е липсата на средства, с които дружеството не разполага и на този етап всички дейности по тях се извършват на доброволни начала.  Основно се обръща внимание на най- големите и популярни туристически маршрути, които свързват смолянските хижи една с друга, като  Перелишки и Преспенски дял. В момента от дружеството използват останали през годините табели и стрелки. „Водещите екопътеки са обработени и е трудно човек да обърка пътя или да се загуби. Ние, от дружеството се стараем да поддържаме главните туристически маршрути, които водат до хижите в добър вид, но има доста други пътеки – странични, които са правени по проекти и след време никой не им обръща внимание“, каза още Райчев и даде за пример няколко екопътеки в района на Арденското корито, които също са били правени по проекти преди 10-12 години, но след като били завършени, не са правени никакви подобрения, заради липса на средства.

Председателят коментира още, че пътеката от хижа „Смолянски езера“ до хижа „Студунец“ минава по много стръмен разклон и от обилните порои на места е ерозирала, но няма как да се укрепи. Той уточни, че ежегодно, в началото на летния сезон се правят обходи по екопътеките, за да се провери тяхното състояние –  има ли паднали табели и каква е маркировката. Предстои да се направи обход и да се подобри състоянието на пътеката от заставата в махала Билянци, която се стопанисва и се ползва от Туристически съюз. Тази пътека се намира по пътя за изворите на Арда и за Ардин връх. Почти всички указателни табели са паднали. „По принцип не е трудно да се отиде до тези забележителности, но ще е по-успокоително за начинаещите туристи навсякъде да има маркировка и табели“, казва още Райчев и допълни, че за разлика от много региони в страната, в смолянска община няма вандалски прояви като нарочно счупени табели, пейки и други инвентари.

Сред най-популярните екопътеки в общината са „Каньонът на водопадите“, „Трите смолянски езера“, „Невястата“ и „Гарга дере“.

Пътеката „Каньонът на водопадите“ е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват "Сосковчето". Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят отляво и отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият водопад е „Орфей“ и е с пад на водата от 68 м. На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки.

Екопътеката "Трите смолянски езера" обикаля трите най-горни езера, намиращи се под връх Снежанка. До тях се стига след квартал Езерово на Смолян, нагоре по пътя за село Стойките. В дясно от пътя има табела, упътваща за нахождението на езерата. Пътя води до лифта, който се движи от Смолянските езера до връх Снежанка.

Екопътека Невястата е поредното бижу, намиращо се на 5 минути от Хотел Екстрийм. Тази екопътеката предлага най-невероятните гледки в Родопите, като за покоряването и не са нужни кой знае какви планинарски умения. Изключително лесна и перфектно облагородена, екопътеката е подходяща за хора от всякакви възрасти. 

© Родопчани