Няма да се увеличават транспортните карти за пенсионерите в Смолян, учениците ще пътуват с една карта

Публикувана на 16.12.2014 | 18:10
1036 прочитания


"След проведена и инициирана от нас среща с транспортните фирми постигнахме консенсус да не се увеличават картите за пенсионерите и да не се натоварват допълнително учениците", обяви пред медиите днес кметът Николай Мелемов. Той допълни, че Общината е коректна към превозвачите и очаква същото и от тях, а и доходите на хората не са се увеличили, за да се натоварват с допълнителни финансови тежести. 
 
Считано от 1 януари 2015 г. няма да има увеличение на картите за градския и междуградския транспорт. Пенсионерите вече няма доплащат по 60 ст. независимо, че имат карта. От другата година за едномесечна карта ще плащат 7 лв., за три месеца – 20 лв., за шест – 40 лв. и за година -80 лв., обяви подробностите гл. финансист Венера Аръчкова. За учениците картата се запазва в размер на 32 лв. С тази карта те ще могат да пътуват вече например от Смилян до Смолян и от Момчиловци до Смолян и обратно, а не от Смилян до бункера в Райково с една карта и оттам с друга или да купуват билет, докато стигнат до съответното учебно заведение. Учениците до 16-годишна възраст ще пътуват на територията на община Смолян, без да плащат такса.
За пенсионерите извън община Смолян в населените места до 10 км. –годишната карта ще им е 20 лв., до 20 км. – ще е 40 лв. и над 20 км -60 лв.
"Този консенсус, който постигнахме с транспортните фирми считаме, че е благоприятен за хората от Смолян и общината", коментира още Аръчкова.
© пресцентър на община Смолян