Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Обсерваторията в Кърджали се сдоби с модерен телескоп, в чиято памет има 40 000 небесни обекти

Обсерваторията в Кърджали се сдоби с модерен телескоп, в чиято памет има 40 000 небесни обекти

Публикувана на 19.06.2017 | 16:31
1261 прочитания
Дарик
Дарик


След близо 36 години Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали се сдоби с нов модерен телескоп – последна дума на техниката, а това стана благодарение на финансовата подкрепа на община Кърджали и на кмета инж. Хасан Азис, съобщи директорът й Агоп Узунбохусян. По думите му това е крачка, която отдавна е трябвало да бъде направена по посока осъвременяването на наблюдателната техника на обсерваторията. 
В паметта на компютъра на този телескоп – 11-инчов Шмидт – касегрен със система на управление Go to /Иди там/, има 40 хиляди обекта и този списък може да се увеличи. При зададени правилни параметри той може сам да ги търси и намира. 
„Този телескоп има невероятни възможности да покаже много по-добре такива обекти като членове на слънчевата система, комети, обекти в нашата галактика в Млечния път, мъглявини и др., отколкото през стария Коде-рефрактор. Тепърва ни предстои да ги подредим в един списък - къде какво е благоприятно за виждане от Кърджали”, каза Агоп Узунбохусян. 
Той допълни, че това е един съвременен телескоп както по отношение на оптиката /рефлекторен/, така и в системата на насочване. По думите му смисълът на един такъв уред е не толкова от територията на Кърджали да бъдат правени фундаментални изследвания и открития, а да се научат тези, които ще работят с него, да управляват подобни системи независимо от техните размери. „Този телескоп е купен с такава установка, че след години може да носи по-голяма и по-тежка тръба от тази, която е в момента. Имаме препратка за следващи години”, каза Агоп Узунбохусян. 
На въпрос каква е съдбата на стария телескоп на обсерваторията, който е на 35-36 години, той заяви, че още не смята да го „пенсионира”, защото за наблюдение на Слънцето е по-подходящ от новия. 

© Родопчани