Община Смолян е притеснена, че не е включена в Програмата за развитие на селските райони, според кмета

Публикувана на 29.10.2013 | 16:43
919 прочитания

Община Смолян е притеснена от факта, че не е включена в Програмата за развитие на селските райони, това заяви на пресконференция в Смолян кметът на общината Николай Мелемов.

Мелемов заяви, че на срещата на Националното сдружение на общините в Република България е разговарял с министър-председателя Пламен Орешарски за включването на Смолянска община в Програмата за развитие на селските райони, тъй като е имал уверението на предишното правителство, че тази несправедливост по отношение на общината ще бъде поправена. Отговорът на Орешарски тогава е бил, че ще направи всичко възможно да няма „бели петна”, т.е. да няма населени места, които да не могат да кандидатстват по европейски програми.

В последствие обаче, след запитване на д-р Дариткова, е получен отговор, че община Смолян няма да бъде включена в тази програма. „Това е очевадна несправедливост – две съседни села например, едното в Смолянска, а другото в Маданска община в едното да може например да направиш хотел, а в другото - да не може да се случва”, каза Мелемов. Заяви, че и сега има една възможност, през ПУДОС, но там може да се кандидатства само с един проект, само за едно село, което не е достатъчно за община като Смолян.