Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Община Смолян напомня на гражданите да регистрират домашните си кучета

Община Смолян напомня на гражданите да регистрират домашните си кучета

Публикувана на 24.03.2013 | 10:54
1255 прочитания


Община Смолян уведомява всички собственици на домашни кучета, че са длъжни да ги регистрират и пререгистрират, като заплащат годишна такса в Община Смолян, в размер на 20.00 лв. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян. При извършването на регистрация се представя ветеринарномедицински паспорт на кучето. Освобождават се от такса собствениците на кучета на инвалиди; служебните кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; кастрирани кучета; ловни кучета; кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране. За освободените от такса кучета се представят надлежните документи (ловен билет, телково решение), като ежегодно се завеждат административно в регистър и съответно се пререгистрират. Вписването в общински регистър за домашни кучета се извършва в стая № 441, етаж 4, в сградата на Община Смолян.
стопаните на кучета са длъжни да разхождат кучето си с нашийник и повод., да не оставят кучето си без надзор, като не допускат то да проява агресия на обществени места и не нарушава спокойствието на гражданите, да събират фекалиите му при разхождането му на публични места. При разхождане на куче, стопаните трябва да носят в себе си съответните документи – ветеринарномедицински паспорт и документ за платена такса. Като същите при поискване се предоставят за проверка на длъжностните лица.
Забранява се разхождането на кучета на територията на детски ясли и градини, училища, детски и спортни площадки, в дворовете на здравни заведения, заведения за социални грижи и на места, обозначени със забранителни табели; разхождането на кучета от малолетни лица; отглеждането на куче, което с поведението си системно безпокои живеещите в съседство хора; отглеждането на кучета в около блокови пространства, на открити тераси и балкони, и стълбищни площадки на сгради в режим на етажна собственост; насъскването на кучета едно срещу друго.
При констатиране на нарушения, извършителите се наказват с глоба до 1000 лв.