Община Смолян ще остане извън Програмата за развитие на селските райони

Публикувана на 06.12.2013 | 23:36
1003 прочитания


За съжаление община Смолян ще остане извън обхвата на Програмата за развитие на селските региони. Правителството на ГЕРБ положи огромни усилия, за да се променят критериите на програмата, но от медиите разбрахме, че министърът на земеделието Димитър Греков категорично отхвърля тази възможност. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Росица Караджова на среща с жителите на село Търън, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

На събитието присъстваха и общинските съветници Милка Манева, Софка Иванова, Борислав Георгиев, членовете на ГЕРБ и представителите на община Смолян Венера Аръчкова и Ефрем Велинов. Караджова запозна присъстващите и с друга лоша новина за района. По думите и народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова е предложила 37 млн. лв. от фонда за икономическо развитие и държавност да се дадат за увеличение на капиталовите разходи на всички общини в Смолянска област. За съжаление управляващите са отхвърлили това нейно предложение и тези пари няма да дойдат в региона, обясни общинският съветник.

„За последните две години, на фона на това безпаричие, което наследи община Смолян, тя полага огромни усилия за масовия спорт, обектите и съоръженията. Спортната зала никога не е била толкова отоплена и сега децата тренират, достъпът е свободен. Такава организация никога не е имало назад в годините”, каза Милка Манева, която е европейски шампион по вдигане на тежести и общински съветник.

„С ръка на сърцето мога кажа, че въпреки изтънелия ни бюджет, а и това могат да го потвърдят кметовете на населени места и кметски наместници, нямаме село в общината, където крайно необходимите и неотложни неща да не са изпълнени. Не сме разделяли нито едно кметство. Правим всичко, което е по силите ни, но не срещаме подкрепа от правителството. Мъка е да осигурим каквито и да е било средства. Това е видно и от проекторамката на бюджета за 2014 година, където натуралният показател е запазен, но като финансови изражения е намален. За две години управление кметът Николай Мелемов е погасил над 10 млн.лв. задължения, заварени от предшественичката му Дора Янкова, като общата стойност на заварените дългове към 1 ноември 2011 г. са били 23 510 781 лв.”, заяви главният финансист на общината Венера Аръчкова.

По думите на съветничката Софка Иванова голямото разочарование от правителството идва от „значителното“ увеличение на пенсиите с 4.50 лв. от 1 юли, и то не за всички пенсионери. „Още един капан, в който ни вкара новото правителство, е голямата приходна част, заложена в новия бюджет, която те категорично ще харчат докато дойде времето за нови избори. От там нататък обаче нещата ще бъдат катастрофални”, допълни Иванова.

Кметът на Търън Явор Говедаров потвърди, че в за тези две години ръководството на община Смолян е много добро. „Това, което е било най-необходимо, е изпълнявано – направихме ремонт на канализация, чешми, детски площадки, боядисване на огради, подобрения на гробищата и в този период, което сме поискали, е изпълнено”, каза Говедаров.

© пресцентър на ПП ГЕРБ