Общини в Родопите оредяха заради сезонните гурбети

Публикувана на 17.04.2012 | 19:00
2155 прочитания


Смолянски общини оредяха от гурбети, след като по половин село хора накуп заминаха за чужбина. Общините Доспат и Неделино изпратиха общо около 800 души тези дни. Над 400 души - половината доспатско село Бръщен, тръгна на сезонна работа в Англия, Испания, САЩ, Гърция, Италия и Португалия. Голяма част са в Англия, където техен съселянин е мениджър в земеделска фирма. Други от селото по традиция след 15 март тръгват за Гърция да сеят тютюн. Те се прибират през ноември, съобщи кметът на Бръщен Кемал Кочаков. Наполовина оредяват заради гурбети и доспатските села Црънча и Любча.

Към 500 гурбетчии изпраща в чужбина и община Неделино. Повечето от тях пътуват за Испания, част от тях намират начин да останат за по-дълго, каза кметът на Неделино Стоян Беширов. Една част пък отиват сезонно като доспатчани да берат ягоди в Англия.
От община Девин за чужбина заминават около 260 гурбетчии, сочат данните на общината. Още толкова са се установили за постоянно в Испания, по-малко в други европейски държави.

© Труд