Около 100 експоната направиха деца със специални потребности и доброволци от 4 държави за Фестивала на родопския кристал в Мадан

Публикувана на 24.08.2017 | 15:56
2011 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимки: Емилия Георгиева
Снимки: Емилия Георгиева


​В продължение на два месеца шест младежи от Македония, Турция и Испания, както и 20 деца със специални потребности от община Мадан се включиха в изработването на картини, сувенири и накити от кристали, съобщи Емилия Георгиева, председател на Сдружение „Деца със специални потребности” – Мадан.

Припомняме, на 12 юни на пресконференция в Мадан официално бе открит проекта „Изкуството – мост между различията“, който се защити от Сдружение „Деца със специални потребности” – Мадан, сформирано от майки с деца в неравностойно положение. Този проект представлява доброволческата служба на тези младежи от чужбина, които вече два месеца живеят и работят в Мадан.

Основната цел на проекта е да бъде осъществена активна младежка политика в посока придобиване на знания, умения и разпространение на информация относно начините и средствата за осъществяване на социализация на младежите със специални потребности.

В изработването на тези произведения на изкуството доброволно се включиха и около 60 деца и младежи от общината Мадан.  

„Децата много се гордеят, защото това са техните произведения. Добре се получи, че успоредно с практическата дейност се проведоха дискусии и лекции на теми, които са свързани с интеграцията на младежите с увреждания в обществения живот. Те бяха запознати и с програма „Еразъм +“ и по-конкретно с доброволчеството като философия, защото тази програма предоставя много възможности за развитие на младежите. Под формата на игри и творене може да се научи и нещо полезно за бъдещето им“, коментира Георгиева.

Във Фестивала на родопския кристал ще се вкючат и шестима местни колекционери. От сдружението са изпратили покани и на чуждестранни, но още не са получили потвърждение. „Музеят „Земята и хората“ много харесаха идеята ни и ни поканиха на тяхна изложба през октомври“, каза още Георгиева и допълни, че от музея са заявили желание да се включат и те догодина.

Тази година откриването на Фестивала съвпада с празника на община Мадан, но тъй като от сдружението са категорични, че ще продължат и занапред идеята си, вече предвиждат по-мащабни дейности. „Смятаме да поканим двама доброволци, но този път за по-дълго – може би за 6 месеца, за да може по-отдалече да се подготви обществеността. Доброволците отново ще са от чужбина, защото в малкия град когато има чужденци вниманието е по-насочено, по-интересни са и увличат и другите. Искаме също през следващата година да започнем от януари и да открием фестивала няколко дни преди празника на общината и да го превърнем в отделно събитие. Ще поканим и повече колекционери. Това е нашата идея, защото сега има стичане на много хора,  но ние искаме повече посещения за града. Когато се дистанцираме от празника, тогава посещенията стават два пъти повече –  един път за фестивала, и един път за самия празник“, каза още Георгиева и заяви, че все пак техен приоритет е туризмът.

Image titleImage title