Още едно интересно предание за Мостът на Мустафа паша

Публикувана на 27.11.2017 | 18:04
18126 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: kmeta.bg
снимка: kmeta.bg


​Вече сме ви разказвали за интересния мост при Свиленград, наричан Мостът на Мустафа паша. Разказвали сме ви и интересно предание, свързано с него, гласящо, че след като султанът поискал моста от Мустафа паша, той решил да се самоубие, с което да му попречи да му отнеме този мост, който бил направил за „хаир за душата си“.

Вследствие на тази смърт, мостът бил прокълнат от султана и този, който пръв минел по него щял да бъде сполетян от огромно нещастие. Така дълги години мостът не се използвал от хората, тъй като се страхували да не ги застигне султанската клетва.

Съществува обаче и друго предания, което отново се свързва с желанието на султана да вземе моста от пашата. В това предание се казва, че Мустафа паша категорично отказал на султана да му даде моста.

И това предание говори, че султанът много се разгневил при отказа и от яд отказал да мине по моста.

Заедно с конете и свитата си разгневеният султан пресякол реката посредством борд, който се намирал малко над мястото, на което се издигал така желаният мост.

Така загинали много от поданиците на султана.

От тогава нататък станало традиция, когато султанът тръгнел на поход да пресича реката чрез борда, чрез който и Сюлейман Великолепни я пресякол.

За разлика от него обаче, останалите султани изпращали войниците си да пресичат реката по издигнатия от Мустафа паша мост.  

© Родопчани