От 400 туристически обекта в община Смолян, само 36 отчитат нощувки

Публикувана на 08.07.2014 | 15:24
743 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg

Ръководството на община Смолян покани на среща представителите на туристическия бранш, за да ги запознае с промените в Закона за туризма, категоризирането на обектите и мерките, които ще се предприемат, за да се увеличи събираемостта от туристическия данък. Това съобщават от пресцентъра на Община Смолян.

От 400 туристически обекта на територията на община Смолян само 36 отчитат нощувки. Събираемостта на този вид данък е много ниска, съобщи гл.финансист Венера Аръчкова. Къщи за настаняване за шест месеца декларират нула брой нощувки. В същото време на национално ниво от туристическия бранш отчитат висока посещаемост. Жалко е да тръгнем като бирници и да налагаме глоби, искаме една добра комуникация с Вас, коментира още Аръчкова. 

От общинското ръководство припомниха, че средствата от този вид данък се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата и участие в специализирани борси. Хотелиерите допускат и сериозни нарушения. Има туристически обекти, на които категоризацията е прекратена, а продължават да се рекламират по сайтове и на други места, което е сериозно нарушение. Стаи за нощувки се обявяват като хотели. Някои са намалили бройките пък без да декларират промяна в обстоятелствата и продължават да се рекламират като туристически обекти с голям брой места. От общинското ръководство припомниха Закона, според който глоба от 500 до 5000 лв. грози физически лица, които предлагат туристически услуги в некатегоризиран обект, а за еднолични търговци санкцията е от 1000 до 10 000 лв. Хотелиер, който не води регистър глобата е 1000 лв. за физическо лице, а за юридическо -5000 лв. 

Ще правим проверки и ще глобяваме вече, беше категоричен и зам.-кметът Марин Захариев. Решихме на тази среща да си кажем проблемите и да Ви запознаем с промените в Закона за туризма. Регистрирайте си посетителите, ще пристъпим вече към действия и проверки. Нека да не стигаме до глоби, призова Захариев . На сайта на община Смолян ще бъдат качени и необходимите документи за подаване и плащане на туристическия данък, което да е за удобство на хотелиерите.
Зам.-кметът инж.Мариана Цекова допълни, че са установени къщи за гости, които не са регистрирани, а предоставят туристически услуги. 
Участниците в срещата отчетоха, че на нея присъстваха изрядните хотелиери, които си плащат данъка.

© пресцентър на община Смолян