Отбелязват 30 години от официалното откриване на пещера "Ухловица" по нестандартен начин

Публикувана на 08.09.2014 | 17:52
1143 прочитания


Пещерата „Ухловица” отбелязва 30 години от официалното откриване, съобщава Тодор Райчев – секретар на Туристическо дружество „Карлък”, което стопанисва пещерата.

Всеки десети посетител ще получава сувенир за спомен от посещението си в природното образувание, като ще се раздават и тениски с емблемата на пещерата на туристите, избрали 8 септември за ден, в който да посетят „Ухловица”. Предвидени са и демонстрации с алпинисти.

През втората половина на август в Смолян бе открита и фотоизложба „С магията на Ухловица”, като част от снимките ще бъдат изложени и край пещерата, за да може посетителите да ги разгледат, допълни Райчев. Пещерата е открита от пещерния клуб на Димитър Райчев, който е официалният откривател на пещерата през 1967 г. Тогава започва картиране и проучване на пещерата, а официалното й откриване за посещения на туристи е през 1984 година, припомни Тодор Райчев.

В района на „Ухловица” има около 40 пещери, но само тя и пещерата „Надарци” са пригодени за посещения, като „Надарци” е за екстремни туристи – в нея няма осветление, осветява се само с челници.

Тодор Райчев каза още, „Ухловица” е една от най-добре благоустроените пещери в страната. „Постоянно се подобряват условията, осветява се с прожектори, които дават друг ефект на образуванията, правят се ремонти и се освежават парапети и стълбища, а и екскурзоводите също се грижат за добрия престой на туристите там”, уточни още Райчев. 

© Фокус