Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Отец Петър Гарена събира информация за живота, бита и традициите в Източните Родопи

Отец Петър Гарена събира информация за живота, бита и традициите в Източните Родопи

Публикувана на 14.07.2017 | 10:50
2083 прочитания
Снимка: Гюнер Шюкри
Снимка: Гюнер Шюкри


​Кърджалийският свещенослужител отец Петър Гарена, който е професор, доктор на историческите науки посети Ардино, за да събере информация за своята нова книга за живота, бита, традициите и обичаите в Източните Родопи. Изследванията ще бъдат включени в том 3, съобщи Гюнер Шюкри – пресаташе на Община Ардино.

„На територията на община Ардино ще бъдат изследвани само тези населени места, които се намират от десния бряга на река Арда, включително и обезлюдените села. Ще описвам религиозния бит на населението, джамиите, месчидите, храмовете“, сподели отец Петър Гарена. В Ардино той посети централната джамия и църквата „Св. Архангел Михаил“.

Отец Петър Гарена се срещна и с уредника на общинския музея Танер Чобанов, който запозна госта с историята на единствената барутчийница запазена в оригиналния си вид на Балканите. Отецът дари на Танер Чобанов новия си сборник с научни разработки, озаглавен „Мултикултурният човек“.
Малко хора знаят, че отец Петър е едновременно писател, художник, скулптор, занимавал се е и с журналистика, свири професионално на кавал и се занимава с научна работа от години. Има Димитровски награди за скулптура и национални награди като професионален музикант. Награждаван е и от Съюза на българските писатели.