Откриха нова пещера утроба край Златоград

Публикувана на 30.12.2013 | 16:33
2133 прочитания
снимка: smolyanpress
снимка: smolyanpress


Нова пещера – утроба на великата богиня майка на плодорието от времето на древните траки откри професор Николай Овчаров. Археологът показа пещерата, която е част от голям скален комплекс близо до Златоград, на метри от пътя през село Бенковски.

Скалното образувание е било забелязано преди около 2 години от турист, който описал видяното в интернет. Овчаров попаднал на тази следа, която го заинтригувала. Проучванията му доказали пълното сходство с останалите три открити досега на територията на страната пещери утроби – голямата при Ненково, тази при Ночево и откритата от Овчаров преди две години пещера край Ропотамо.Те доказвали теорията на Александър Фол за тракийски храмове на великата богиня майка, в които слънчевия лъч в определено време прониква и „опложда“ земните недра.

Отворът на пещерата е на височина 1.5 метра от земята, а дълбочината му е 11 метра. За разлика от тази при Ненково, чийто отвор е насочен север-юг и в него лъчът прониква точно на обяд, утробата при Бенковски е с отвор на югоизток и в нея лъчът влиза рано сутрин, обяснява Овчаров. Тези пещери се датират от края на бронзовата и началото на ранножелязната епоха, в 2-1 хилядолетие преди новата ера.

Овчаров нарича културата на скалните светилища в Източните Родопи „цивилизацията на скалните хора“ и планира да го разработи като нов маршрут свързан със Златоград и Перперикон. Той подготвя и книга за района заедно с местен геолог.