Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Откриха средновековния „Град на мъртвите“ на Перперикон

Откриха средновековния „Град на мъртвите“ на Перперикон

Публикувана на 28.07.2017 | 16:43
4452 прочитания


​Археолози откриха средновековния „Град на мъртвите“ на Перперикон. Некрополът се намира в южното предгкрадие, в близост до началото на прехода, който води към двореца – светилище. За сега в него са разкрити над 80 гроба, но очакванията са техният брой да надхвърли 100.

Това е третият и най-вероятно най-голям некропол на Перперикон, стана ясно на пресконференция, дадена от ръководителя на разкопките професор Николай Овчаров.

Гробовете са от 12-14 век и са много добре оформени. Наподобяват античните саркофази и са покрити с плочи. Амбицията на археолозите е да разкрият целия некропол и след това да пристъпят към тяхното отваряне.

Любопитното е, че гробовете, сред които и детски, се намират на север от откритата през миналата година ранно-християнска катедрала, съобщава регионалната радиостонция на БНР в Кърджали.

Предполага се, че погребенията са на знатни хора, аристократи от Перперикон. Около „Града на мъртвите“ се очертават няколко представителни сгради, като най-вероятно става въпрос за най-големия площад на Перперикон от 1-2 век, който е бил използван до падането на Перперикон през 1361 година.