Откриват въжена атракция и железен път в Ракитово

Публикувана на 07.07.2012 | 12:49
1782 прочитания

Община Ракитово открива огромна въжена атракция и железен път. До края на седмицата работниците ще са готови и първите посетители ще могат да ги разгледат.

Идеята за атракциите е на сдружението „Суткя”, а инвеститор е самата администрация. Те са разположени в местността „Бърдо” – над часовниковата кула. „Виа Ферата” (железния път) е с два маршрута - катерене по скала и минаване по въжен метален мост, поясни председателят на сдружението Свилен Топчиев. Въжената градина е с рекордните 22 различни препятствия  за преодоляване. Малчуганите също ще могат да се включат в приключението, но при тях водещ ще е ръстът, защото трябва да могат да се закачат на осигурителното въже. Те трябва да са поне 5-6 клас, добави Топчиев.

Предвижда се обектът да се стопанисва от сдружение „Суткя”, а общинският съвет в Ракитово ще  се произнесе при какви условия ще става това. Според организаторите новите атракции ще дадат нов тласък на туризма в региона. Очаква се изграждането на уникалния музей – българския Джурасик парк край Дорково и разширяването на разкопките и инфраструктурата до хижа „Цепина” на деспот Слав  да привлекат три пъти повече туристи.