Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Овчар реституира селското гробище барабар с мъртъвците

Овчар реституира селското гробище барабар с мъртъвците

Публикувана на 21.05.2012 | 12:27
1954 прочитания


Жител на село Фъргово в община Сатовча решил да си върне земята на приемната си майка, дарена и използвана за гробище. Районният мюфтия Айдън Мохамед изпаднл в ужас при вестта и разпоредил да му доведат виновника за светотатството - местния овчар Юсеин, известен неверник, за да му опише как ще ври в ада на оня свят.

Увещанията останали без резултат, а Юсуф е на път да прилапа гробището, за да си пасе стадата, разказва необикновения скандал в. "Струма". Той си поиска от джамийското настоятелство селското гробище заедно с костите на съселяните му, защото парцелът от близо 2 дка е негов собствен.

В края на април тази година искът на Владислав Диянов изправи на нокти районния мюфтия Айдън Мохамед, дошъл на събрание във фърговската джамия. "Искам си гробището барабар с мъртъвците, защото е мое, вие си търсете друго място за костите им", заявил в прав текст Владислав. "Как така ще го вземеш, земя с гробове е свещена и който посегне на нея, все едно жар купува", разтреперал се мюфтията, ужасен от идеята някой да сложи ръка на покойниците.

"А, лесно ще стане - ще си го заградя и ще предложа на съселяните си да изровят костите на близките си, ако искат, и да ги пренесат на друго място", разяснил му хрисимо плана си Владислав. Странният диалог се завързва между кмета но селото и местния мюфтия.

После запознал накратко мюфтията с историята на земята. Като го изслушал, Айдън Мохамед разпоредил на членовете на настоятелството да намерят местния овчар Юсеин Таиров, забъркал цялата каша, и да го доведат, за да му разтълкува той отношението на Аллах към това пресвято място - гробищния парк, и да му опише ада, в който ще ври на оня свят.

Срещата още не се е състояла, но според фърговци от нея ефект няма да има, защото Юсеин е сред най-върлите неверници в селото, дори на погребения не ходи и освен това има здрав гръб в лицето на местния кмет Венцислав Кацаров, който му е роднина.

Парцелът в местността Врис действително е собственост на овчаря, а през 1970 джамийското настоятелство измолва от баща му Желю земята, за да има къде да погребва мъртъвците, защото дотогава по мюсюлмански обичай голите тела, увити в чаршафи, били изсипвани в дупки около старо християнско гробище.

Ходжата предлага на Желю като бартер нива от 1,2 дка в местността Майката. Мария Димитрова Занева им подарила земя от същото село, за да направят там селско гробище. Ходжата обаче преценил, че дарението й е на по-неудобно място за погребения, и предложил замяната. От сделката тогава остават доволни и трите страни. Мария - защото макар и непряко, дарението й ще се ползва по предназначение за погребване на съселяните й. Желю - понеже прави услуга на цяло село. Ходжата - тъй като най-после ще има гробище на хубаво място, при това парцелът на Желю се оказал с около 600 кв.м по-голям от този на Мария.

Съгласно договора "първата страна /М. Занева/ прехвърля на втората страна /Вл. Диянов/ собствеността си върху нива на местността Майката, а в замяна на това втората страна /Владислав Диянов/ отстъпва на първата страна местността Врис /тази замяна се извършва за място на селски гробища/". Към документа няма приложени скици, уточнени граници на имотите със съседи, квадратури и нотариални актове за собствеността им и вероятно затова съдът отказва да признае автентичността му.

Във Фъргово обаче всички, включително и кметът, знаят за кои парцели става въпрос. Още повече че на село след думата на ходжата най-тежката дума е на кмета, а в договора пише: "Подписите са положени в кметство с. Фъргово в присъствието на кмета В. Кацаров". Ситуацията е такава до 2010 г., когато дарителката баба Мария умира и седмица по-късно на сцената излиза доведеният й син Юсеин Таиров, дете на първия съпруг на баба Мария, който още от времето на брака им досега живее в селото на мащехата си.

Веднага след като погребва мащехата си, Юсеин се заема да оправи наследството й и към края на годината той вади нотариален акт за собственост "по давност и чрез покупко-продажба" за общо 7 ниви на баба Мария, сред които й нивата в местността Майката. Не е ясно кой от 7-те парцела е придобит по давност и кой - чрез покупко-продажба, защото нотариусът не е сметнал за нужно да навлиза в такива детайли в общия нотариален акт, но с него в ръка Юсеин отива на нивата на Владислав и го уведомява, че си я взема, защото е била на мащехата му.

Избухва грандиозен скандал между двамата. Кметът на Фъргово е поканен за арбитър от двете страни. Той си признава, че подписът върху договора за замяна от 2002 г. е негов, но стратегически се измъква с думите "Нещата в държавата оттогава се промениха, оправяйте се без мен".

След поредното спречкване между овчаря и Владислав миналата година се намесва полицията, която приема нотариалния акт на Юсеин за верния документ и издава забрана на Владислав да работи земята си. Още на другия ден Юсуф най-демонстративно завързва там коня си да пасе. Скандалите между двамата обаче продължават и Юсеин отнася въпроса чак до общинския кмет Арбен Мименов.

Със задачата да види какво става във Фъргово е натоварен заместник-кметът на общината Илхан Карагьозов, който се вживява в ролята на съдия и в уникален протокол от 31 март 2011 г. постановява: "Владислав Диянов владее имота без правно основание и поради това същият следва да го освободи". Това съдебно решение, взето от общинския чиновник, окончателно вбесява Владислав, и за ден той събира подписите на 110 души от селото, които знаят лично от ходжата за благородния жест на баба Мария отпреди 40 г. и честната замяна на нивата й с тази на Владислав, в която са гробовете на близките им. С подписите си селяните декларират, че по тази причина парчето земя в местността "Майката" е на Владислав, а Юсеин е самозванец, искащ да заграби чужда земя при условие, че дори няма кръвна връзка с баба Мария.

Владислав събира документи и адвокатски мнения какви точно дела да води, за да бъде обявен нотариалният акт за собственост на Юсеин за нищожен. За всеки случай обаче се е подготвил и за лош изход от делото - обсъдил е със селския ходжа идеята си, ако Темида не му остави нивата, той да си прибере гробището. Юсуф пък чака отстрани развоя на събитията и през това време усилено богатее. Вече е купил земята на Димитър Пулев от Фъргово, а личното му стадо е набъбнало до 300 овце, 150 кози и 40 крави.