Пампорово – най-слънчевият планински курорт в България

Публикувана на 16.07.2017 | 16:07
10880 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: toptravels.bg
снимка: toptravels.bg

​В сърцето на Родопа планина се намира най-слънчевият планински курорт в България – Пампорово. Облечен в прекрасна зелена „одежда“ лете и покрит с пухкава, бяла „завивка“ зиме, Пампорово е предпочитана дестинация от множество туристи през цялата година.

Своята популярност Пампорово дължи най-вече на прекрасните възможности за ски туризъм. Днес Пампрово е сред утвърдените зимни курорти, като през 2013 година ски курорта празнува своята 80-годишнина.

Image titleснимка: grandmonastery.com

Историята на ски курорт Пампорово започва от далечанта 1933 година, когато един чепеларец се захваща с безумното според съгражданите му дело да направи пансион в днешният курорт Пампорово. За почуда на съгражданите на предприемчивия чепеларец, едва два месеца след отварянето на пансиона гостите гостите му вече наброявали над 280 души.

След като видели успеха с който се увенчал рискът на чепелареца, много последвали неговия пример и направи свои вили за настаняване на гости. Разцветът на курорта настъпва по времето на соца, когато се изграждат някои от най-големите днешни хотели, проправя се път към курорта, изграждат се седалкови линии, няколко стационарни ски влека, а общата дължина на ски пистите по това време достига 15 километра.

Днес, най-южният ски курорт в Европа е идеалната дестинация за ски и сноуборд приключения. Почти всички ски писти в курорта водят началото си от връх Снежанка, която е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Image titleснимка: skischoolsteve.com

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност. От зелени - подходящи за начинаещи скиори, до черни – истинско предизвикателство за професионалистите. Най-многобройни са зелените и сините писти – подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти. Общата им дължина е 37 километра, а заедно с пистите за ски бягане достигат над 65 километра.

С годините Пампорово се налага и като предпочитан курорт за провеждането на множество ски състезания.

През 2012 бе открит и вело парк Пампорово – най-новият прокет на курорта, който бързо успява да се превърне в една от водещите байк дестнианции в България. Още през първия си сезон вело паркът е домакин на няколко спортни събития.

Image titleснимка: pamporovo.bike

Паркът разполага с 5 специализирани трасета и маршрути за планинско колоездене с обща дължина над 20 километра, подходящи за всички възрасти и умения. Те са изпълнени с разнообразни препятствия, като виражи, скокове, разнообразни дървени конструкции, както и маркирани маршрути с различни нива на трудност, насочени към дисциплината крос кънтри.

Не на последно място, много от посетителите на Пампорово са привлечени от телевизионната кула на едноименния връх Снежанка, която бива разпознавана като емблемата на курорта. Асансьорът на кулата отвежда посетителите до кафе-бара, който работи целогодишно и предлага топли напитки и разнообразно меню, комбинирани с ослепителна гледка към Родопите от 93 метра височина. 

Image titleснимка: traveling.bg
Освен най-слънчевия курорт в България, Пампорово е и един от емблематичните и най-посещавани курорти в Родопите. Потапянето в неговите гори през лятото и спускането по неговите ски писти през зимата са преживявания, които дълго отекват в съзнанието на човек. Едно е сигурно. Веднъж посетите ли Пампорово, после винаги ще си спомняте и ще се връщате към него.
© Родопчани